RZ1021

 

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube.“ (Rim 8,28)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu  i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – rujan 2021. 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG41021 b i crno bijelu RZG41021 cb

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje

Riječ za život na video zapisu: ovdje

 

 

Ovoga mjeseca predlažemo za život rečenicu uzetu iz poslanice apostola Pavla Rimljanima. To dugačko štivo bogato promišljanjima i poukama napisao je prije odlaska u Rim, pripremajući se za posjet zajednici koju još nije osobno poznavao.

U osmom poglavlju posebno se ističe novi život u Duhu i obećanje vječnoga života koji čeka pojedince, narode i cijeli svemir.

 

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube.“

 

Svaka riječ u ovoj rečenici bogata je značenjem.

Pavao tvrdi da smo, prije svega kao kršćani, upoznali Božju ljubav i svjesni smo da je svako ljudsko iskustvo dio velikoga Božjeg plana spasenja.

Sve – kaže Pavao – doprinosi ostvarenju toga plana: patnje, progoni, osobni neuspjesi i slabosti, ali prije svega djelovanje Duha Božjega u srcu osoba koje ga prihvaćaju.

Duh još sabire i uzima na sebe jauke čovječanstva i svega stvorenoga[1], a to je jamstvo da će se Božji plan ostvariti.

S naše je strane potrebno aktivno odgovoriti na tu ljubav svojom ljubavlju, povjeravajući se Ocu u svakoj potrebi i svjedočeći nadu u novo nebo i novu zemlju[2] koju On priprema onima koji se u Njega uzdaju.

 

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube.“

 

Kako onda prihvatiti ovaj snažan prijedlog u našem svakodnevnom osobnom životu?

Chiara Lubich nam predlaže: „Prije svega, nikada se ne smijemo zaustaviti samo na vanjskom, materijalnom, profanom aspektu, već vjerovati da je svaki događaj poruka kojom nam Bog izražava svoju ljubav. Tada ćemo vidjeti kako je život u stvari drugačiji: poput tkanine na čijem naličju vidimo samo međusobno loše isprepletene niti i čvorove, a na licu čudesnu sliku koju ljubav Božja tka na temeljima naše vjere.

 

Moramo se s pouzdanjem i u potpunosti predati toj ljubavi u svakom trenutku, kako u malim, tako i u velikim stvarima. Štoviše, budemo li se znali pouzdati u Božju ljubav u običnim situacijama, On će nam dati snage da se u Njega uzdamo i u najtežim trenucima, kao što su velike kušnje, bolesti, pa i sama smrt. Pokušajmo stoga živjeti tako. Naravno, ne iz interesa, ne zato da bi nam Bog očitovao svoje planove i pružio nam utjehu, već samo iz ljubavi. Vidjet ćemo kako je to pouzdanje izvor svjetla i beskrajnog mira za nas i mnoge druge.“[3]

 

Pouzdajmo se u Boga u teškim odabirima, kao što je to učinila O. L. iz Gvatemale. Evo njezine priče: „Radila sam kao kuharica u domu umirovljenika. Prolazeći hodnikom, čula da jedna starica traži vodu. Uz rizik da ću prekršiti pravilo koje mi zabranjuje izlazak iz kuhinje, s ljubavlju sam joj pružila čašu vode. Staričine su oči zasjale. Nakon što je popila pola čaše, stisnula mi je ruku: ‘Ostani sa mnom deset minuta!’ Objasnila sam joj da ne smijem, da mi prijeti otkaz. Ali taj pogled! Ostala sam. Zamolila me da zajedno izmolimo Oče naš. Na kraju je rekla: ‘Otpjevajte nešto, molim vas.’ Sjetila sam se pjesme: ‘Sa sobom nećemo ponijeti ništa, samo ljubav’. Ostali štićenici doma su gledali u nas. Žena je bila sretna i rekla mi je: ‘Bog te blagoslovio, kćeri moja’. Ubrzo nakon toga je preminula. Ipak sam dobila otkaz jer sam izašla iz kuhinje. Mojoj dalekoj obitelji potrebna je pomoć, no ja sam mirna i sretna. Odgovorila sam Bogu i ta žena nije bila sama dok je činila najvažniji korak u svome životu.“

 

Letizia Magri

 

 

[1] Usp. Rim 8,22-27;

[2] Usp. Otk 21,1.

[3]  C. Lubich, Riječ za život, kolovoz 1984.

 

 

Print Friendly, PDF & Email