Toni Mirta Pavle

 

Vjenčanje i udaljenost koje nema

 

Arhitekt Toni Biba posvjedočio je da je rad na obnovi Fara odredio njegov profesionalni smjer. Sada većinom radi na rekonstrukciji spomenika kulture i na građevinama. Spomenuo je i majstora Peru Vrdoljaka koji je isti dan zidao što je on crtao. Toni je istodobno ovdje započeo svoj duhovni život i gradio ga svih ovih godina, a potom je upoznao i svoju suprugu Mirtu.

Toni MirtaMirta je također došla u gradić dati svoj doprinos: “Iz staja i ruševnih učionica nicale su ove prekrasne zgrade. Ljubav je ogromna kad je malo uložiš, a kad je mnogi ulože, nastaju čuda. Tako je i u duhovnom životu. Ovdje se još uvijek napajamo i živimo riječi evanđelja koje nam je Chiara dala. Sretni smo što imamo tako veliku obitelj. U toj obitelji Toni i ja našli smo zajednički jezik, vidjeli smo da bi mogli cijeli život živjeti zajedno i kad smo razmišljali da našu vezu okrunimo brakom, bilo nam je spontano da to bude na marijapoliju, upravo ovdje u Faru. Vjenčali smo se u dvorani koju je Pavle spomenuo, koju smo kasnije morali rušiti. Ali ostale su uspomene i ljubav velike obitelji.”

Supružnici Summa iz Skopja su muslimani i više puta su dolazili u Faro.

Mevlud: “Ovdje u Faru nalazimo Božji blagoslov kakav nigdje ne možemo naći.”

Šazije: Osjećaj prema ovom gradiću je neopisiv, bez riječi. Ovdje smo osjetili skromnost, ljubav i ljepotu. Dvije godine preko ljeta smo dolazili pomagati oko sabiranja šljiva i kupusa. Nikada u životu tako nešto nismo radili. Bilo je vruće i mjesec posta Ramazan kada mi cijeli dan ništa ne smijemo jesti ni piti. Meni su dali da peglam kako bi mi bilo lakše. Jednoga dana sam išla pogledati kako se radi vani. Mevlud mi je rekao da će mi dodavati kupus. Pristala sam jer mi se činilo da nije teško. Ali kad je počeo… Mislila sam da je kupus bio lagan, ali ovaj je postajao sve teži, kao kamen. Za ljubav sam izdržala tog dana.

Kao djeca se radujemo svakom susretu u Faru. Nisu nam problem kilometri. Ljubav nas ispunja, blagoslivlja i duboko je urezana u naše duše, vjerujem do kraja života.”

 

 

Print Friendly, PDF & Email