DSCN0593

U Križevcima završena međunarodna ljetna škola – Sportmeet 2016.

 

Uz oduševljenje i radost, iznad svakog očekivanja, završena je ljetna škola – Summer school, međunarodne mreže Sportmeet u Križevcima, pod naslovom “Sport i priroda”. Nazočno je bilo 83 sudionika iz 8 zemalja: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska, Poljska, Švicarska, Španjolska, Honduras.

Na otvorenju, u petak 15. srpnja, sudionicima su se toplim i poticajnim riječima obratili zamjenik gradonačelnika grada Križevaca gospodin Tomislav Katanović, dožupan prof. Ivan Pal, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta mr. sc. Hrvoje Šlezak te veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Stefan Estermanni. Prisutni su bili i dr. Mattia Mazza, drugi tajnik talijanskog veleposlanstva u Zagrebu, bivši hrvatski atletičar gospodin Branko Zorko, gospodin Šikić, predsjednik sportske udruge “Zajednica udruga grada Križevci” tajnik gospodin Draženko Kovačić i mnogi drugi iz područja sporta i rekreacije.

P1020810

Predsjenik Sportmeeta Paolo Cipolli predstavio je svrhu i ciljeve ove šeste međunarodne ljetne škole, a sportski liječnik iz Trenta dr. Paolo Crepaz vrlo zanimljivim i sadržajnim predavanjem pod naslovom “Sport i priroda: otkriće, blago, izazov” osvrnuo se na teme: odnos između sporta i prirode u kontekstu krize okoliša u kojem živimo; postoji li onečišćenje okoliša uzrokovano sportom; postoji li sport koji ne poštuje prirodu; postoji li ikakav antiekološki sport; poštuje li se i vrednuje čovjek kao srce prirode?

P1020799

Uslijedila su predavanja prof. dr. sc. Mirne Andrijašević i dekana na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Prskalo te prof. dr. sc. Andrea Cecilianija iz Bologne. Na programu su bile i radionice, radne skupine, stručni izlet na jezero Čabraji i na brdo Kalnik, te dijalog i rasprava. U jednom su se trenutku svi sudionici skupa povezali preko skypea s Brazilom, gdje nekoliko stručnjaka iz Sportmeeta rade u olimpijskom odboru u Rio de Janeiru.

Obogaćeni programom i iskustvima dobre prakse sudionici Ljetne škole otputovali su u svoje sredine sa željom da još više iskoriste prirodu za sportske i rekreativne aktivnosti, uključivši obitelji i škole na svim razinama.

Sljedeće, 2017. godine, vidimo se u Barceloni!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email