POKRET FOKOLARA

«Nakon sedamdeset godina možemo ponovo započeti. Nije riječ o nostalgičnom osvrtu na prošlost, već o povratku korijenima kako bi u novom sjaju, a zahvaljujući konkretnim zalaganjima, mogao zasjati ideal sveopćeg jedinstva, dragocjena baština koju nam je Chiara ostavila». Ovim je riječima Marie Voce, prva predsjednica Pokreta fokolara nakon utemeljiteljice Chiare Lubich, izrazila osjećaje dva i pol milijuna pristaša Pokreta.

Izravnim internetskim prijenosom prošloga su se tjedna na različitim mjestima, od domova do kazališta, u manjim ili većim skupinama, povezali prijatelji Pokreta fokolara iz 192 države. Povezali su se bez obzira na okolnosti, bile one normalne ili izvanredne, uzrokovane prirodnim nepogodama poput onih na Filipinima ili na Sardiniji, ratom i nasiljem koji vladaju u Siriji, Iraku, Pakistanu, Tajlandu, središnjoj Africi, Nigeriji ili najrazličitijim društvenim teškoćama. Obljetnica se obilježava brojnim inicijativama diljem svijeta. U Trentu, Chiarinu rodnom gradu, proslavu zajedno s Pokretom fokolara organiziraju Općina, Provincija, Sveučilište, Trentinska kooperativa i lokalna Crkva.

Zajednice Pokreta fokolara u Hrvatskoj obilježavaju obljetnicu okupljanjem u raznim gradovima i zauzimanjem da u svojim okružjima ustrajno svjedoče snagu uzajamne ljubavi i jedinstva u konkretnom zalaganju za zaštitu i promicanje ljudskih vrednota.

Članovi Pokreta fokolara su si u 2013. godini zadali za cilj ostvarenje jedne od temeljnih odrednica duhovne baštine Chiare Lubich koju je ona nazvala „biserom Evanđelja“ – uzajamnu ljubav. Odlučili su ponovo o njoj razmatrati i u svakodnevnom je životu ostvarivati, živjeti u uzajamnoj ljubavi – svi i sa svima – kako bi pridonijeli ostvarenju humanijeg, za život prihvatljivijeg, svjetlijeg i bratstvom povezanijeg svijeta.

Pokret danas broji na tisuće socijalnih djela: organizacije poput Amu i New Humanity; udrugu AFN (18 000 kumstava na daljinu u 53 zemlje); međunarodnu studijsku mrežu (Škola Abba, Sveučilišni institut Sophia i druge); udružene pojedince koji djeluju na različitim područjima ljudskog života i rada poput Političkog pokreta za jedinstvo (30 škola za Aktivno sudjelovanje i rad građana u Italiji); Ekonomija zajedništva (sedamstotinjak obrta u svijetu); projekti na području odgoja i obrazovanja. Proširena je i mreža volontera koji se suočavaju s najrazličitijim potrebama i teškim situacijama u zatvorima, ozloglašenim četvrtima, s razarajućim posljedicama ilegalnosti, s doseljenicima i mnogim drugima.

Osluškivati potrebe čovječanstva svoga vremena i poći ususret rubnim egzistencijama materijalno i duhovno osiromašenih proces je koji je obilježavao i početke karizme koja nadahnjuje Pokret fokolara.

Chiara Lubich je 7. prosinca 1943. godine sama izgovorila svoje da Bogu u ratu napaćenom gradu Trentu. Bio je to početak jedne povijesti i strastvene želje da se ostvari jedinstvo i sveopće bratstvo. Danas su mnogi na ovom putu, ne samo katolici već i pripadnici različitih crkava, religija i vjerski neopredijeljenih ljudi.


Print Friendly, PDF & Email