????????????????????????????????????

 

Posjet pape Franje Loppianu 10. svibnja bio je milosni događaj za cijelo Djelo Marijino

 

Postoje trenutci koji označavaju prekretnicu, daju da opet zasja svjetlost prošlosti, vraćajući joj njezin proročki naum, kako bi se mogla zamisliti velika budućnost koja će nastupiti i u malom se već živi. Prekretnica za zajednicu u Loppianu i za čitavo Djelo Marijino u svijetu predstavlja posjet pape Franje prvome od 25 gradića s oko 850 stanovnika iz 65 zemalja.

 

Ovo je prvi put u povijesti da je neki papa došao u Loppiano. U Loppianu, niklom iz evanđelja kojim se želi hraniti, svi se osjećaju kao kod kuće, istaknuo je papa Franjo. Loppiano je otvoren i uključivi gradić u izlaženju, u njemu nema geografskih i egzistencijalnih periferija koje niječu dostojanstvo čovjeka. “Želio sam doći i posjetiti ga također i zato što – kako je isticala njegova nadahniteljica, službenica Božja Chiara Lubich – želi biti slika poslanja današnje Crkve, onakve kakva je ocrtana na Drugom ekumenskom vatikanskom koncilu”, rekao je papa. Papa će se u svom govoru opet pozvati na Koncil kako bi istaknuo sklad s karizmom Fokolara i kako bi naglasio da gradić želi biti “maketa novoga grada u duhu evanđelja”. Papa Loppianu pokazuje put omeđen parezijom[1] i hipomonom[2], tj. odvažnošću da se kaže istina i da se na leđima nosi teret svakoga dana. No da bi se išlo naprijed treba obnoviti spomen.

 

“Plodovi na stablu su mogući jer ono ima korijen: nije iskorijenjeno. Ali ako nemaš sjećanja, neće biti plodova”, rekao je Papa. Nadalje, povjeriti se Bogu, kako su to činili apostoli, ali ne zato da bi “bili mirni izvan svijeta, nego da bi izašli, da bi susretali, da bi skrbili …” Karizma jedinstva, istaknuo je papa, providencijalni je poticaj i snažna pomoć za življenje evanđeoske mistike zajedništva.” I upravo polazeći od te “duhovnosti zajedništva, koju trebate širiti, koja nas spašava od svakoga egoizma” moći će se oblikovati novo lice ljudskoga grada, po naumu Božje ljubavi.

 

“Loppiano je pozvan biti to. I može nastojati, u povjerenju i realizmu, u tome postajati uvijek bolji.” No da bismo zajedno hodali, potreban je “formacijski savez” koji se treba ostvariti dvostrukom metodom blizine i dijaloga. Priča o Loppianu tek je na početku, potvrdio je papa. “To je malo sjeme posijano u brazde povijesti i već je proklijalo, ali mora pružiti jake korijene i donijeti značajne plodove… A to zahtijeva poniznost, otvorenost, sinergiju, sposobnost rizika.” Izazov za Loppiano i za Pokret fokolara je kreativna vjernost koju su već davno predložili predsjednica Maria Voce i dopredsjednik Jesús Morán: “Biti vjerni izvornom nadahnuću, a istodobno biti otvoreni dahu Duha Svetoga i hrabro krenuti novim putovima koje On predlaže”, rekao je papa.

 

 

[1] Pojam parezija po etimologiji potječe od grčke riječi parresia, što znači otvorenost, prostodušnost. Koristi se kad se otvoreno govori o nelagodnim istinama, bilo da se tiču pojedinaca ili društva;

[2] “Svetost često povezujem sa strpljivošću: ne samo sa strpljivošću kao hypomoné, opteretiti se događanjima i životnim okolnostima, nego i kao ustrajnost u svakodnevnom napredovanju.” (Razgovor s papom Franjom, Antonio Spadaro)

Print Friendly, PDF & Email