2016-05-16-visita-cittadella-Piero-davanti-alla-sala-grande-Centro-Mariapoli-DSCF9489m-©-CSC_Ernst-UlzMaria Voce i Jesus Moran u svibnju su boravili u Keniji

 

Prije nego što je krenula iz Rima, Maria Voce je izjavila: “Odlazim s velikom radošću. Osjećam da ću boravkom u Keniji susresti i druge dijelove Afrike”. Bio je to njezin drugi posjet afričkom kontinentu, nakon 2009. kada je išla na svečano obilježavanje Cry Die za Chiaru Lubich.

Maria Voce i Jesus Moran imali su brojne susrete s javnim osobama, institucijama, kao i sa zajednicama Pokreta. Sudjelovali su u Školi za inkulturaciju od 17. do 20. svibnja. Na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta istočne Afrike u Nairobiju Mara Voce je održala predavanje na temu uloge prava u suvremenom svijetu. Slijedio je susret Međunarodnog ekumenskog pokreta Kenije, gdje je Maria Voce podijelila iskustvo Pokreta fokolara na ekumenskom području.

Na kraju, 28. i 29. svibnja, bio je rezerviran za susret sa zajednicama Pokreta fokolara u Keniji, kojemu su nazočili i predstavnici Burundija, Ruande, Ugande, Tanzanije, kao i za svečano otvaranje crkve “Gospe od Svjetla”.

Kada je Chiara Lubich 7. svibnja 1992. otputovala u Nairobi kako bi susrela zajednice Pokreta fokolara na afričkom kontinentu, zapisala je u svoj dnevnik: “Inkulturacija, široki put za evangelizaciju!” Pet dana kasnije, 19. svibnja, svečano je otvoren novi gradić Marijapoli Piero. Chiara je istoga dana utemeljila Školu za inkulturaciju. Ta se njezina intuicija pokazala proročkom.

2016-05-15-Cittadella-PieroV34-Momenti-15_05_16Uz zvukove bubnjeva i radosne poklike stanovnici Marijapolija Piero 15. svibnja izrazili su dobrodošlicu Mariji Voce i Jesusu Moranu. Zahvaljujući mladima na njihovoj srdačnoj dobrodošlici, Maria Voce im je rekla da je primila mnogo poruka s raznih strana svijeta. Dirljivo je i to što su zajednice Pokreta fokolara iz Sirije poslale svoje pozdrave Afrikancima i zajamčili im svoje molitve. “Zahvalimo Bogu da je u Keniji mir – rekla je Maria Voce – i sjetimo se onih zemalja gdje mira nema. Živimo ove dane kako bi naše življenje u miru na neki način bilo doprinos miru u čitavome svijetu.”

Marijapoli Piero udaljen je 27 km od Nairobija i prostire se na 18 hektara zelene površine. Godine 1992. kada je utemeljen, ovaj je gradić bio poput malene vatre, poput sjemena, a nakon 24 godine narastao je sve dotle da je postao veliki požar, stablo.

 

 

U školi za inkulturaciju

 

Od 17. do 20. svibnja u gradiću Piero održana je škola za inkulturaciju, uz sudjelovanje znanstvenika, teologa i antropologa, te Marije Voce i Jesusa Morana.

Što je danas inkulturacija? “To je utjelovljenje svjetla evanđelja u afričkim kulturama”, rekla je Maria Voce obrativši se skupu od 305 sudionika. Radost, iznenađenje i oduševljenje isti su kao i 1992. kada je Chiara Lubich položila kamen temeljac Marijapolija, pa tako i škole za inkulturaciju koja je potom izgrađena. Utemeljiteljica Pokreta fokolara zamislila je u gradiću školu za dijalog širokog raspona između evanđelja i afričkih kultura, koja će dati novi impuls evangelizaciji.

Dopredsjednik Jesus Moran pojasnio je: “Poistovjetiti se, to je najdublji način inkulturacije. Riječ je o Chiarinom iskustvu ovdje u Africi koje je kao metodu predložila i svima nama u svijetu. Poistovjetiti se ima za uzor Isusa u njegovoj napuštenosti na križu, kada se iz ljubavi prema čovječanstvu želio poništiti, poništio se iz ljubavi. Pred različitim kulturama i mi se poput njega moramo naučiti poništiti, da bismo potom doživjeli kako nije riječ o ništici koja poništava, nego o ništici koja obogaćuje.”

20160525-01Po mišljenju mnogih sudionika u toj je tvrdnji odgovor na mnoge izazove afričkog kontinenta, uključujući i izazov inkulturacije. Ali i odgovor na pojavu globalizacije.

Moran je nastavio: “Inkulturacija je potrebna. Našim življenjem duhovnosti jedinstva mi se približavamo kulturi drugoga, poštujući njegove istine, te u dijalogu otkrivamo ljepotu različitosti, ne samo u Africi, već u čitavom svijetu.”

“U svijetu koji na leđima nosi tolike patnje zbog nedostatka sklada i mira”, nadovezala se Maria Voce i nastavila: “Dubokim poistovjećivanjem potiče se inkulturacija koja može predstavljati i mogući put prema pomirenju”. Prošle su 24 godine od njezina utemeljenja i škola je razvila instrumente identificirane od samoga početka, stigavši do svoje druge generacije, rekla je dalje Maria Voce. A gledajući u budućnost dodala je: “Ulazimo u novu fazu škole kada će možda doći do njezina umnažanja”.

Ove riječi predsjednice odjeknule su kao poziv na novu svijest i odgovornost, kako su to mnogi primijetili, kako bi se nastavilo na putu inkulturacije koji je Chiara naslutila nakon što je počevši od šezdesetih godina bila u dodiru s afričkim narodima. Predsjednica Fokolara osobito se zaustavila na Chiarinom shvaćanju iz 1992. o bijelom svjetlu evanđelja, koje može ući u različite kulture i rasvijetliti ih, čineći da postanu uzajaman dar i dar za svijet.

Petar iz Kameruna je na kraju rekao: “Maria Voce je usmjerila naše srce k našem specifičnom pozivu, a to je utjeloviti duhovnost jedinstva koja ne nameće nego je bijelo svjetlo koje rasvjetljuje, kako je rekla Chiara. Globalizacija je nezaustavljivi proces gdje je naš specifični dar život evanđelja.”

“Vraćajući se kući mislim da razumijem kako moram početi od samoga sebe, živeći evanđelje u društvenoj i političkoj stvarnosti, u sukobima, kako bih bio odgovor ljubavi na očekivanja mnogih afričkih zemalja. Ne možemo čekati”, rekao je Nikodem iz Burundija.

Print Friendly, PDF & Email