pentecost-3409249_1920

 

Jedan od stožera duhovnosti Fokolara je prisutnost Uskrsloga među nama. Isus ju je obećao gdje su dvojica ili trojica sabrana u njegovo ime. Ta prisutnost ima beskrajnu vrijednost, veću od bilo kojega drugoga prirodnoga ili umjetničkoga dobra, od ijednoga drugoga ljudskog osjećaja, koliko god bio uzvišen.

 

 

Ako smo ujedinjeni, Isus je među nama. I to vrijedi.

 

Vrjednije je od ijednoga drugoga blaga što ga može posjedovati naše srce: vrjednije od majke, oca, braće, djece.

 

Vrjednije je nego kuća, posao, imovina, vrjednije nego umjetnička djela velikoga grada kakav je Rim, vrjednije nego naši poslovi, vrjednije nego priroda koja nas okružuje cvijećem i livadama, morem i zvijezdama: vrjednije nego naša duša!

 

A On je taj koji nadahnjuje svoje svete vječnim istinama svojim i stvara epohu u svakoj epohi. I ovo je njegov čas: ne toliko nekoga sveca, nego njegov; Njega među nama, Njega koji živi u nama dok gradimo – u jedinstvu ljubavi – njegovo Mistično tijelo.

 

Ali potrebno je raširiti Krista; učiniti da raste u drugim udovima; postati kao On nositelji Ognja. Učiniti jedno od svih i u svima Jednoga!

 

Zato živimo život koji nam On daje trenutak za trenutkom u ljubavi.

 

Temeljna je zapovijed bratska ljubav. Stoga ima vrijednost sve ono što je izraz iskrene bratske ljubavi. Bez vrijednosti je sve ono što činimo ako u tome nema osjećaja ljubavi prema braći: jer Bog je Otac i u srcu su mu uvijek i samo djeca.

 

Chiara Lubich

 

(C. Lubich, Živjeti život, Đakovo 1969., str. 34)

 

Print Friendly, PDF & Email