U petak 13. rujna papa Franjo primio je u privatnu audijenciju predsjednicu i dopredsjednika Pokreta fokolara


 

Neposredno po njihovu povratku s Bliskog istoka papa Franjo primio je Mariju Emmaus Voce i Giancarla Falettija. U srdačnom razgovoru izložili su mu različite vidove zalaganja Pokreta. Bilo je riječi o materijalnom i duhovnom kapilarnom djelovanju u korist obitelji i mladih u mnogim dijelovima Sirije, o kulturalnim inicijativama u Kini, međuvjerskom dijalogu s budističkim, muslimanskim i židovskim predstavnicima, o sudjelovanja u projektu Amazonija koji je pokrenula Brazilska biskupska konferencija za evangelizaciju na tom beskonačnom teritoriju, o svjedočanstvu oprosta i pomirenja u raznim zemljama Afrike ranjene ratom, o oživljavanju odnosa bratstva i uzajamnosti u anonimnim četvrtima raznih zapadnih metropola, poduzimanju inicijativa na društvenom području, kao što je ekonomija zajedništva itd.

“Primjećuje se koliko Papa cijeni pripadnost pokretima. Govoreći o nekim situacijama rekao je koliko je važno da postoje pokreti koji ih podržavaju. Papa u njima prepoznaje sposobnost da u prvi plan stave radikalnost evanđeoskog života”, rekla je Maria Voce koja je zahvalila Papi i za njegovo pismo nevjerujućima, rekavši da je to veliki čin vjere u čovjeka neovisno o tome je li vjernik, jer papa u njemu priziva slobodu savjesti.

 

———–
Odvažno i radosno!

 

Ima li nešto što je osobito pri srcu svetom Ocu, što je mogao povjeriti vama ili čak Pokretu fokolara?
“Rekla bih da mu je osobito pri srcu radikalno zalaganje u življenju evanđelja, potreba da budemo autentični. U razgovoru smo se više puta na to vraćali. Pitali smo ga želi li što povjeriti Pokretu, a on nam je rekao da nastavimo odvažno i radosno činiti dobro koje činimo. Preporučio nam je da budemo radosni i rekao: ‘Mnogi kažu da je osmijeh uniforma fokolarina, eto, treba nastaviti s tom radošću jer kršćanin bez radosti ne postiže ništa’. Rekla bih da je govorio o zauzetom kršćanstvu, kršćanstvu zajedništva. On vrlo snažno osjeća potrebu da budemo uvijek u zajedništvu – i radosni!”

 

(Maria Voce za Radio Vatikan)

———-

Print Friendly, PDF & Email