Skupstina mladi 2019

 

Na završetku njihove skupštine mladi Pokreta fokolara predali su dokument koji predstavlja sažetak ne tako laganoga puta i poticaj za godišnji susret delegata iz cijeloga svijeta koji je upravo započeo

 

Posljednja dva dana Skupštine mladih Pokreta fokolara – u subotu 14. i nedjelju 15. rujna – podudaraju se s prva dva dana godišnjeg susreta delegata Pokreta iz cijeloga svijeta. Namjerno je i značajno to preklapanje. Tako je gotovo 200 mladih iz 66 zemalja, različitih ogranaka Pokreta, imalo mogućnost predstaviti sažetak svoga rada o svome identitetu, svojoj formaciji, svojoj ulozi u Pokretu i svome zauzimanju u svijetu pred predstavnicima Pokreta cijeloga svijeta. Za 44 delegata koji predstavljaju teritorijalnu rasprostranjenost Pokreta to je mogućnost da započnu svoj rad svjesni osjetljivosti i potreba novih generacija.

 

Njihov sraz u subotu 14. rujna bio je snažan. Završni dokument mladih i pitanja što ih oni upućuju „malo zrelijim generacijama“ – kako ih u šali nazivaju, daju naslutiti da rad i nije bio tako lagan. U svega nekoliko dana doživjeli su i suočili se s različitostima u podrijetlu, kulturama, senzibilitetu, religijama i vjeroispovijestima. Otvoreno i odvažno izložili su i poteškoće i otvorena pitanja koja su u nekima od njih pobudila čuđenje i patnju. Tim više je upečatljiva i iznenađujuća ljudska i duhovna dubina koja se nazire iza njihova rada. Uočava se duboka i neumorna želja da se zauzmu na svim područjima svoga života za jedinstvo velikih razmjera, za ujedinjeni svijet, kao i spremnost da se suoče s bolnim situacijama povlaštenom ljubavlju prema Isusu u njegovoj napuštenosti na križu.

 

Skupstina mladi 2019bNa temelju toga, mladi u velikoj slobodi ohrabruju Pokret da još više vrednuje raznolikost kao sastavni dio svakog iskustva jedinstva te da stvori alate i prostore koji bolje potiču dijalog čak i o kontroverznim temama. S jednostavnošću traže više sudjelovanja u vodstvu Pokreta na lokalnoj i centralnoj razini kako bi više dijelili odgovornost za buduće generacije. No isto tako iskreno izražavaju potrebu da budu više formirani u istoj duhovnosti Fokolara i da prodube odnose s odraslim članovima Pokreta.

 

Maria Voce i Jesús Morán, predsjednica i dopredsjednik Fokolara, ističu važnost i zrelost iskustva koje su ovi mladi ljudi proživjeli u nekoliko dana. U njihovoj Skupštini i u završnom dokumentu oni vide važan korak i veliku baštinu za Pokret.

 

Skupstina mladi 2019aPopodne toga nezaboravnog dana mladi i odrasli zajedno su proslavili svečano otvorenje obnovljene dvorane u međunarodnom sjedištu Pokreta u Rocca di Papa. Za Mariju Voce to je prigoda da dvjema skupštinama ponudi programski duhovni nagovor za narednu godinu čija je tema Isus nazočan „gdje su dvojica ili trojica sabrana u njegovo ime“ (Usp. Mt 18,20). To je Alfa i Omega duhovnosti Pokreta, kako ju je predsjednica nazvala u vrlo dirljivom i osobnom izlaganju, gotovo primopredaji na početku posljednje godine svoga mandata.

 

Živjeti uzajamnu ljubav i u bolnim trenucima kako bismo stvorili prostor gdje Isus može biti nazočan među ljudima današnjice i podariti im svoju radost: na taj put Maria Voce poziva Pokret fokolara u narednim mjesecima. Mladima taj poziv može biti ključan za razumijevanje njihova iskustva u tim danima. Delegatima Pokreta bit će poticaj za konzultacije koje će uskoro započeti.

 

 

Print Friendly, PDF & Email