Biskupi0220

 

Porukom pape Franje, a potom pozdravom predsjednice Fokolara Marije Voce, u Trentu je otvoren susret „Karizma u službi Crkvi i čovječanstvu“ na kojemu sudjeluje 7 kardinala i 137 biskupa prijatelja Fokolara iz 50 zemalja

 

„Dobro je da i biskupi uvijek iznova pohađaju školu Duha Svetoga“. Tim je pozivom pape Franje u subotu 8. veljače u Trentu otvoren međunarodni susret „Karizma u službi Crkvi i čovječanstvu“. Na njemu sudjeluje 7 kardinala i 137 biskupa prijatelja Fokolara iz 50 zemalja. U prigodi stote obljetnice rođenja Chiare Lubich, cilj je skupa produbiti značenje i doprinos karizme jedinstva Pokreta fokolara u službi Crkvi i čovječanstvu.

 

Delegaciju sudionika susreta u audijenciju je 6. veljače primio Sveti Otac, koji im je među ostalim rekao: „Donijeli ste mi radost, idite naprijed!“

 

Biskupi0220 aPoruku pape Franje na početku skupa pročitao je nadbiskup Bangkoka, kardinal Francis X. Kriengsak Kovithavanij. Papa je u njoj potvrdio kako karizmatski darovi, poput duhovnosti Fokolara, koegzistíraju zajedno s hijerarhijskim darovima u poslanju Crkve. „Karizma jedinstva – nastavio je Papa – jedna je od tih milosti za naše vrijeme, koje proživljava epohalnu promjenu i poziva na jednostavnu i radikalnu duhovnu i pastoralnu reformu, koja će Crkvu vratiti uvijek novom i aktualnom izvoru Isusova evanđelja.“

 

Papa je u poruci potaknuo prisutne biskupe da i oni žive stožerne točke duhovnosti Chiare Lubich: zauzetost za jedinstvo; izbor Isusa raspetoga kao životnog kompasa; poistovjećivanje s drugima, polazeći od najmanjih, od isključenih, odbačenih, kako bi im donijeli svjetlost, radost, mir; otvorenost dijalogu ljubavi i istine sa svakim muškarcem i ženom, svih kultura, vjerskih tradicija, ideala i uvjerenja, kako bi kroz susret izgradili novu civilizaciju ljubavi; slušajući Mariju, koja nas uči da je ljubav ono što vrijedi i što ostaje te kako i danas možemo nositi svijetu Krista koji kao uskrsli živi među ujedinjenima u njegovo ime.

 

Predsjednica Pokreta Fokolara Maria Voce u video poruci je istaknula da ova duhovnost želi biti – kao što i naslov susreta kaže – „u službi Crkvi i čovječanstvu“. U vremenu kada Crkva živi izazove u svim dijelovima svijeta, pozvani smo na novu inkulturaciju Isusova evanđelja, koja njeguje iskustvo prošlosti, ali zna kako ga u ovo naše vrijeme proročki iznova izraziti, rekla je predsjednica Pokreta fokolara, te dodala kako se zato potrebno otvoriti i otkriti obnavljajuću snagu svojstvenu mnogim novim karizmama prisutnima u današnjoj Crkvi.

 

„Okupljanjem biskupa prijatelja Pokreta fokolara želi se promicati zajedništvo među katoličkim biskupima cijeloga svijeta, ali i među biskupima raznih Crkava, te tako doprinijeti da kolegijalnost bude učinkovitija i afektivnija“, rekla je Maria Voce.

 

Biskupi su u popodnevnom dijelu razgledali izložbu „Chiara Lubich, grad-svijet“, potom su sudjelovali na umjetničkom događanju pod naslovom „Od Tridentinskog koncila do tridentinske Chiare“, a u 19.15 u Centru Marijapoli u Cadinama služena je sveta misa koju je predslavio nadbiskup Trenta mons. Lauro Tisi.

 

U nedjelju 9. veljače u 10 sati u katedrali u Trentu svetu je misu predslavio kardinal Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij, uz uvodni pozdrav nadbiskupa Trenta i izravni televizijski prijenos putem kanala TV2000 i streaming na stranici www.centenario lubichtrento.it. Biskupe su potom u pokrajinskoj palači primili predsjednik Pokrajinskog vijeća, Walter Kaswalder i pokrajinske vlade Maurizio Fugatti, te gradonačelnik Trenta Alessandro Andreatta.

 

Od 10. do 12. veljače skup se nastavlja u Loppianu. U suradnji s „Centrom Evangelii Gaudium” sveučilišnog instituta Sophia iz Loppiana razgovarat će se o aktualnim temama za današnju Crkvu i društvo kroz izvješća, okrugle stolove i dijalog. Predviđene tematike: „Crkva i današnji izazovi“, uz sudjelovanje Andrea Riccardija, povjesničara i utemeljitelja Zajednice sv. Egidija; „Crkva postaje dijalog“, uz produbljivanje četiri dimenzije života Crkve: kerigmatičke, zajedničarske, dijaloške i proročke. Svaki će dan biti obogaćen svjedočanstvima kardinala i biskupa iz raznih strana svijeta.

 

 

Print Friendly, PDF & Email