unico-bene

 

U Isusu Bog se spustio tamo gdje Boga nema. To je Chiarino otkriće

 
Povijest Pokreta fokolara nije drugo do povijest uvijek novoga otkrića i sve dubljeg poniranja u otajstvo koje se koncentrira u pojmu Isus Napušteni.
Upravo je ovo iznimna novost Chiarinog iskustva Boga: u Isusu, Bog se spustio tamo gdje Boga više nema; u Isusu Bog uzima na sebe odsustvo Boga među ljudima; njegova ljubav ide sve dotle da – govoreći sa svetim Pavlom – postaje “grijehom” i “prokletstvom” za nas (Gal 3, 13; 2 Kor 5, 21). Nezamisliva je veća ludost u ljubavi od one da se podijeli i doživi udaljenost od Boga iz ljubavi prema onima koji su mu daleko, pa čak su i krivi za to. To daleko nadilazi teologiju koja se bavi samo istinom i zapovijedima, iako joj ne želim ništa oduzeti. No ovdje nalazimo i nešto drugo, a to je novo shvaćanje otajstva Božjega. Nakon toga otkrića, Chiari i onima koji su je slijedili ništa nije bilo važnije od stalnog traženja toga lica punoga boli.

 

U tom Chiarinom otkriću vidim dar ne samo za sve one koji žele živjeti kao kršćani, nego i za teologiju. Jedinstvo svih kršćana – kako je izraženo u oproštajnim govorima evanđelja po Ivanu, a na neki je način sažetak svega onoga što Bog želi od nas – koliko znam nikad nije dostiglo radikalnost i dubinu kao u Chiari. To jedinstvo sadrži u sebi život Trojstva, ali i napuštenost od Boga koju je trpio Isus.

 

Time se otvorio obzor koji nismo poznavali čak ni u teologiji, mada je i prije bilo teologa koji su razmišljali o jednom ili drugom aspektu.
 

Klaus Hemmerle

 

 

Print Friendly, PDF & Email