Natale-con-chi-sofre

 

Blagdan Božića daje nam priliku da se okupimo s obitelji i obnovimo odnose, neovisno o vanjskom blještavilu i darovima. Bog postaje dijete i rađa se u siromašim jaslama. Na Božić 1986. Chiara Lubich pozvala je zajednice Fokolara da krenu ususret onima koji najviše trpe. I danas mnoga naša braća i sestre prolaze kroz patnju i očekuju da budemo uz njih, da ju podijele s nama.

 

[…] Toplina Božića potiče nas danas da se osjećamo poput obitelji, više sjedinjeni, kao braća, te dijelimo sve – radosti i boli.

 

Boli nadasve s onima koji zbog različitih okolnosti provode ovaj Božić suočeni s patnjom. […]

 

Patnja!

 

Ponekad nas patnja potpuno obuzme ili nas se lagano dotakne, unoseći gorki okus u ljepotu naše svakodnevnice.

 

Patnja! Bolest, nesreća, kušnja, bolna okolnost.

 

Patnja! […]

 

Ako gledamo patnju ljudskim očima, doći ćemo u napast da tražimo razloge u sebi ili izvan sebe, u ljudskoj zloći, primjerice, u prirodi ili nečem drugom. […]

 

Sve to može biti istinito, ali ako razmišljamo samo na takav način, zaboravljamo najvažnije. Zaboravljamo da iza naših životnih zapleta stoji Bog sa svojom Ljubavlju. On sve to želi ili dopušta radi nekog višeg razloga, a to je naše dobro. […]

 

Ne kaže li Isus, nakon što nas je pozvao da uzmemo svoj križ i slijedimo ga: „Tko izgubi svoj život (a to je vrhunac patnje), naći će ga“ (Mt 10, 39)?

 

Bol je stoga nada spasenja. […]

 

Što onda reći danas onima koji se suočavaju s patnjom? […]

 

Približimo im se prije svega s najvećim poštovanjem. Premda sada možda ne misle tako, njih je u ovom trenutku posjetio Bog.

 

Zatim, koliko je moguće, podijelimo s njima njihove križeve tj. imajmo zaista Isusa među nama.

 

Osigurajmo im naše molitve kako bi znali primiti izravno iz Božjih ruku ono što ih muči i zadaje im patnju te sve to ujediniti s Isusovom mukom, kako bi postalo plodno.  […] Podsjetimo ih na čudesno kršćansko načelo u našoj duhovnosti, po kojemu se bol ljubljena kao lice Isusa Napuštenog može pretvoriti u radost.

 

[…] Zato, neka naš Božić bude ovo […]: Dijeliti svaku patnju s braćom koja su najviše kušana, a naše prikazivati malom Isusu.

 

Chiara Lubich

 

 

Print Friendly, PDF & Email