Turska 2022 (4)

 

Jučer, 8. lipnja 2022., otvoren je 5. susret na otoku Halki u Turskoj koji su zajednički organizirali Carigradski patrijarhat i Sveučilišni institut Sophia

 

Imali smo jedan san…

Turska 2022 (3)U siječnju 2019. delegacija Sveučilišnog instituta Sophia (IUS) posjetila je ekumenskog patrijarha Bartolomeja u Fanaru, povijesnoj grčkoj četvrti današnjeg Istanbula (Turska). Tih dana srdačno ih je primio i metropolit Elpidophoros iz Burse, tada opat manastira Presvetog Trojstva na otoku Halki i profesor Teološke škole Sveučilišta u Solunu (u svibnju te godine postao je nadbiskup Grčke pravoslavne nadbiskupije Amerike). S njim se ostvarilo duboko zajedništvo i rodila se želja da zajedno organiziramo Ljetnu školu na otoku Halki za katoličke i pravoslavne studente i profesore, na temu ekologije, tako dragu sestrinskim crkvama Rima i Carigrada.

 

Pandemija ju je samo odgodila, ali danas se taj san ostvario.Turska 2022 (5)

Srijeda je, 8. lipnja 2022., 18.30 sati. Opet smo u „kraljici gradova“ – kako je s razlogom nazvan veličanstveni grad Carigrad. Sudionicima, studentima i profesorima iz svih kontinenata s vrlo raznolikim interdisciplinarnim i ekumenskim iskustvima, obratio se patrijarh Bartolomej srdačnim i prosvjetljujućim pozdravnim riječima.

 

Uz njega slušaju mons. Marek Solczynski, novi apostolski nuncij u Turskoj, mons. Vincenzo Zani, tajnik Kongregacije za katolički odgoj, nadbiskup Elpidophoros i Margaret Karram, predsjednica Pokreta fokolara i vicekancelarka IUS-a. “Sve je u odnosu ljubavi”, rekla je između ostalog Margaret Karram, podsjećajući na jedinstvo sačuvano u svemiru koje su muškarac i žena pozvani ostvarivati smjelim, proročkim djelima i mislima, danas više nego ikada. Naslov petog Halki summita “Zajedno podržavamo budućnost planeta” jasno to otkriva. Zajednički su ga organizirali Carigradska patrijaršija i IUS, a započeo je u srijedu 8. lipnja.

 

Nije slučajno Patrijarh Bartolomej htio istaknuti dvije riječi iz naslova: “budućnost” i “zajedno”. Prva ukazuje na snažnu međugeneracijsku povezanost potrebnu za očuvanje okoliša u kojemu živimo; drugi je obvezni interdisciplinarni pristup za suočavanje s veličinom i složenošću ekoloških problema. “Postaje očito – rekao je Patrijarh – da će samo uz suradnički i zajednički odgovor – vjerskih vođa, znanstvenika, političkih vlasti, odgojnih institucija i financijskih organizacija – biti moguće učinkovito se suočiti s ovim vitalnim pitanjima našeg vremena”.

 

Turska 2022 (2)Zaključujući svoje izlaganje, nastavio je s dva pojma vrlo draga pravoslavnoj teologiji i duhovnosti: “euharistija” (u smislu zahvalnosti za dar stvaranja) i “askeza” (shvaćena kao samokontrola konzumerističkih strasti). Patrijarh nas je, međutim, pozvao da te pojmove ne promatramo samo u liturgijskom ili monaškom smislu, već kao različite načine govora o zajedništvu. „I tu se vizija našeg brata pape Franje – potvrdio je s ganućem – poklapa s vizijom svijeta koju predlažemo i promoviramo više od trideset godina. Obojica smo uvjereni da ono što činimo našemu svijetu, činimo najmanjemu od naše braće i sestara (Mt 25,40), isto kao i ono što činimo drugima, činimo samome Bogu (usp. Mt 25,45). Nije slučajno da je odmah nakon objavljivanja enciklike o okolišu Laudato Si’ sljedeća enciklika pape Franje bila Fratelli Tutti.“

 

Turska 2022 (1)

Doista, mnogo je zajedničkih izjava Pape i Patrijarha – zajedno s nadbiskupom Canterburyja – o žurnosti održivosti okoliša, o društvenom utjecaju i važnosti globalne suradnje. O tome piše i papa Franjo u enciklici Laudato Si ‘: „Kada se u samoj stvarnosti ne priznaje vrijednost siromaha, ljudskog zametka, osobe s teškoćama u razvoju… teško da će se čuti krik same prirode. Sve je povezano” (br. 117). A Patrijarh u vezi s tim pojašnjava: „Povezanost između nas i cjelokupnog Božjeg stvaranja, između naše vjere i našeg djelovanja, između naše teologije i naše duhovnosti, između onoga što govorimo i onoga što činimo; između znanosti i religije, između naših uvjerenja i svake discipline; između našeg sakramentalnog zajedništva i naše društvene svijesti; između našeg naraštaja i budućih naraštaja, između naše dvije crkve, ali i s drugim crkvama i drugim vjerskim zajednicama.” Da, sve je povezano vezom koju samo uzajamna ljubav među ljudima može učiniti vidljivom svakom muškarcu i ženi na ovom divnom planetu zemlji.

Vincenzo Di Pilato

 

Print Friendly, PDF & Email