Centar Jeruzalem

 

U Jeruzalemu se gradi centar za duhovnost, studij, dijalog i formaciju

 

Jedan francuski povjesničar piše da je Jeruzalem grad u kojem se cijeli svijet povremeno susreće, sučeljava i ogleda. To je radionica suživota ili rata, zajedničke pripadnosti ili mržnje prema drugome.

 

Zapravo je lako pasti u napast i vidjeti samo ono što nam vijesti donose o svetom gradu: nasilje između Židova i Palestinaca te iscrpljujući otpor kršćana na svetim mjestima. No je li Jeruzalem samo to? Ima li još prostora za nadu i proročanstvo, što ovaj grad predstavlja za cijeli svijet?

 

Centar Jeruzalem ChiaraChiara Lubich uvijek je bila uvjerena da ima. Prvi put je otputovala u Svetu Zemlju 1956. godine i među svetim mjestima koje je posjetila jedno je je osobito dojmilo: „Stubište“, drevno rimsko stubište u bijelom kamenu, odmah izvan zidina staroga grada, uz crkvu svetoga Petra kod pijetlova pjeva. Tradicija kaže da je tu prošao Isus nakon posljednje večere, uputivši se prema Getsemanskom vrtu i da je baš na tim bijelim stubama izgovorio molitvu za jedinstvo: „Oče, da svi budu jedno“.

 

Već tada je Chiara željela da se upravo na tom komadiću zemlje podigne centar za dijalog i jedinstvo.

 

Važna prekretnica dogodila se osamdesetih godina prošloga stoljeća: bilo je moguće kupiti zemljište uz rimsko stubište i izraditi projekt, koji je odobren 2016. godine. Nedavno su provedena pripremna iskapanja.

 

Centar Jeruzalem maketaBudući Centar za jedinstvo i mir od Chiare je dobio precizan mandat: treba biti mjesto duhovnosti, studija, dijaloga i formacije; otvoren za ljude različite dobi, kulture, uvjerenja i podrijetla; usmjeren na poticanje susreta, upoznavanje drugoga, na poticanje autentičnih odnosa.

 

Druga odlučujuća etapa dogodila se u veljači ove godine kada je predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce položila u zemlju Gospinu medaljicu, kao početni znak za izgradnju ovoga centra. Projekt sadrži višenamjenski objekt, pogodan za organizaciju različitih događanja i inicijativa na međunarodnoj i lokalnoj razini.

 

Izgradnji ovoga centra moguće je pridonijeti na različite načine. Sve potrebne informacije raspoložive su na stranici https://icupj.org/ na engleskom i talijanskom jeziku.

 

 

Print Friendly, PDF & Email