AG_headerdiary9-1536x437

 

Dnevnik Generalne skupštine – 9 od 2. veljače 2021.

 

Nakon 10 dana Generalna skupština Fokolara nalazi se na prekretnici. Izborom nove predsjednice Margaret Karram i današnjom potvrdom od Svete Stolice ponovnog izbora dopredsjednika Jesúsa Morána, završava se prvi dio.

 

Prvim službenim aktom nova će predsjednica sutra (3. veljače) odrediti broj generalnih savjetnika koje će Skupština izabrati. Ne može ih biti manje od 20, nakon nedavne izmjene Općeg statuta Pokreta.

Dok se danas radi na smjernicama i pravcima djelovanja za narednih šest godina, iz cijeloga svijeta novoizabranoj predsjednici stižu najbolje želje i čestitke. Donosimo neke osobito značajne:

 

„S radošću smo primili vijest o Vašem izboru za novu predsjednicu Pokreta fokolara. […] Budući da ste vrlo stručni u dijalogu između kultura […], Vaše će imenovanje ojačati svjedočanstvo jedinstva između kultura i religija. […] Suradnjom u inicijativi “Zajedno za Europu” želimo biti pouzdan partner i doprinositi novoj kulturi jedinstva.”

Heinrich Walter, Šenštatski pokret

 

Draga Margaret, […] želim ti čestitati, i u ime Andrea [Riccardija] i cijele zajednice Svetoga Egidija na izboru za tako važnu dužnost. […] Već smo se susreli u raznim prigodama, osobito u zauzimanju za jedinstvo među pokretima i u inicijativi “Zajedno za Europu”. […] Izgradnja mostova i bratskih veza potreba je našega svijeta. Za taj te “poziv” osobito osjetljivom čine tvoja osobna povijest i tvoje podrijetlo iz zemlje patnje i sukoba. […] U duhu bratstva nastavljamo naše prijateljstvo između Pokreta fokolara i zajednice Svetoga Egidija.

Marco Impagliazzo, predsjednik zajednice Svetoga Egidija

 

“Savez židovsko-kršćanskih prijateljstava u Italiji izražava Vam iskrene čestitke i želi sve najbolje u vašem radu na novoj dužnosti. […] Prisjećamo se svjetla i boja Vaših gradova: Haife, Los Angelesa i Jeruzalema i nadamo se suradnji u promicanju židovsko-kršćanskog i međureligijskog dijaloga.“

 

“S velikim zadovoljstvom Vam, u ime Saveza islamskih zajednica Italije, upućujem najtoplije čestitke na imenovanju za predsjednicu Pokreta fokolara. U ime zajednica koju predstavljam obnavljam spremnost za trajnu suradnju na putu dijaloga, razmjene, susretanja, s nadom da ćemo ubrati plodove mira.”

Yassine Lafram, predsjednik UCOII-a.

 

“Red Svetoga groba upućuje najbolje želje novoizabranoj predsjednici Pokreta fokolara Margaret Karram. […] Arapska katolkinja iz Haife je uvijek bila marno uključena u aktivnosti međureligijskoga dijaloga, radeći za kulturu susreta u Svetoj zemlji.”

 

Prije zatvaranja ovoga dnevnika, molimo vas, dragi naši čitatelji, za vašu suradnju: dokumenti, fotografije i snimke Generalne skupštine kruže raznim kanalima. Važno nam je istaknuti da ova Skupština nije javni događaj. Molimo vas da nam pomognete zaštititi njegovu povjerljivost i ni na koji način ne poticati širenje sadržaja koje nije odobrio ovaj ured. Hvala!

 

Ured za komunikaciju Pokreta fokolara

 

Print Friendly, PDF & Email