20170304-a

Ove se godine 14. ožujka navršava 9 godina od smrti Chiare Lubich. Na raznim susretima diljem svijeta razmatrat će se tema obitelji, imajući u vidu pitanja otvorena na biskupskoj sinodi i u apostolskoj pobudnici Amoris leatitia pape Franje. Uz to ove se godine navršava 50 godina od nastanka Novih obitelji, ogranka Pokreta fokolara koji je godine 1967. utemeljila Chiara Lubich za svijet obitelji.

Chiara je u obitelji prepoznala “sjeme zajedništva za čovječanstvo trećeg tisućljeća”, kako je to priopćila u svojoj poruci za Familyfest 1993. U njoj je zaželjela da se vrjednote koje su njoj svojstvene – besplatnost, duh služenja, uzajamnost – prenesu na veliku obitelj čovječanstva.

Na tom se tragu mogu promatrati inicijative koje će se kroz 2017. godinu ostvariti u raznim zemljama svijeta. Cilj je istaknuti tijek života i misli kroz proteklih 50 godina te antropološku i opću vrijednost obitelji u perspektivi obitelji čovječanstva.

Prvi skup na temu “Obitelj izvor nade i radosti” održao se u Kairu, u Egiptu, s preko 300 sudionika. U središtu programa bili su slavlje i svjedočanstva te poduzetnost najmlađih i odnos među raznim naraštajima u obitelji. U Panami se skup pod naslovom “Biti uvijek obitelj” održao 12. veljače. U društvu čija je značajka ubrzani životni ritam preko 400 osoba sastalo se u gradskom parku na danu posvećenom dijalogu, igrama i šetnjama.

Logo_FN_Comunicato_sul_Sito-e1484300323575

Događaj svjetskog značenja sprema se u gradiću Loppianu blizu Firence u Italiji, od 10. do 12. ožujka. Sudjelovat će obitelji sa svih 5 kontinenata, među kojima i iz Hrvatske. U programu su radionice za roditelje, djecu te bake i djedove. Skupina stručnjaka održat će seminar na kojemu će se promišljati o savezu uzajamnosti u obiteljskom životu koji rađa povjerenjem i gradi odnose. Održat će se u suradnji sa sveučilišnim institutom Sophia, a njime će započeti Studijski centar o obitelji, u okviru akademske aktivnosti Sophije, s ciljem da se produbi doprinos duhovnosti jedinstva današnjoj obitelji. Središnji trenutak događanja u Loppianu bit će subotnje popodne 11. ožujka, uz program u 3 dijela. U programu pod naslovom  “Obitelj mreža odnosa” bit će riječi o odnosima između supružnika, supružnika i djece te među raznim naraštajima. “Ljubav, alat i odgovor na ključne probleme u obitelji” naslov je programa u kojemu će se podijeliti rane, izazovi i boli. U trećem dijelu pod naslovom “Obitelj kreativni resurs za društveno tkivo svakoga naroda” govorit će se o mreži obitelji, o solidarnosti i prihvatu te o zauzimanju u društvu. Razmjenjivat će se stvarne obiteljske priče, stručna promišljanja i doprinosi uzeti iz misaone i životne baštine Chiare Lubich o obitelji.

Program će se moći pratiti izravno putem interneta u subotu 11. ožujka na adresi:
http://live.focolare.org/FamilyHighlights

Svake je godine obljetnica smrti Chiare Lubich za zajednice Pokreta fokolara u čitavome svijetu prigoda za susrete, slavlja, svjedočanstva i obnavljanje zauzetosti. Tako su se i ove 2017. godine umnožili susreti, od Singapura do Vilniusa u Litvi, od Sydneya u Australiji do Houstona u SAD, od Manausa u Brazilu do Bujumbure u Burundiju. To je kao neka vrsta konstelacije koja doslovno obuhvaća cijeli svijet i podsjeća na Chiarinu poruku: “Budite obitelj”.

 

Print Friendly, PDF & Email