Chiara Luce FB

 

Na desetu obljetnicu proglašenja blaženom, Zaklada Chiara Badano želi je se spomenuti na poseban način, uz sve mjere predostrožnosti koje je nametnula pandemija, jamčeći izravan internetski prijenos glavnih događanja

 

Tko je bio prisutan na beatifikaciji, sigurno ne može zaboraviti proživljeno iskustvo: mnoštvo mladih, i ne samo njih, 25. rujna 2010. natrpalo se u baziliku i po travnjacima oko Svetišta božanske ljubavi u Rimu na proglašenju blaženom Chiare Luce Badano. Mnogi od njih zasigurno su bili rođeni nakon smrti ove mlade djevojke iz Sassella (Ligurija, Italia), oboljele od osteosarkoma i preminule 1990. godine, ali njezin primjer i svjedočanstvo bili su toliko uvjerljivi da su i 20 godina kasnije okupili tisuće mladih.

 

Njezine misli, zapisi koje je ostavila za sobom, zapravo su se od tada ubrzano širili, osobito među novim naraštajima. „Ponovno sam otkrila Evanđelje u novom svjetlu. Shvatila sam da nisam bila autentična kršćanka jer ga nisam u potpunosti živjela. Sada želim da ova veličanstvena knjiga postane jedini cilj mojega života. Ne želim i ne mogu ostati nepismena za tako izvanrednu poruku.“ „Dajite i dat će vam se“, ta je se rečenica posebno dojmila i nastojala ju je živjeti i tijekom svoje bolesti.

 

Nikada nije zanijekala da je bolest bila vrlo teška, iako ju je ona nastojala živjeti u svjetlu evanđelja: „Osjećam se tako malenom, a put koji trebam preći tako je strm. Često osjećam da me bol svladava. No, to mi Zaručnik (Isus) dolazi u posjet, zar ne? Da, ja ponavljam: “Ako to želiš ti, Isuse, želim i ja.” Ovdje svi mole za čudo, no ja to ne uspijevam moliti. Možda mi je teško tražiti čudo, jer osjećam da to nije Njegova volja. […] Važno je vršiti Božju volju. Ja sam možda imala planove za sebe, ali Bog je mislio na ovo. No vi ne možete ni zamisliti kakav je moj odnos s Isusom sada… Osjećam da Bog od mene traži nešto više, veće. Možda bih mogla ostati na ovoj postelji godinama…, ne znam. Mene zanima samo Božja volja, vršiti ju dobro u sadašnjem trenutku: prihvatiti Božju igru.“

 

To svjedočanstvo nije bilo ograničeno samo na vjeru življenu na osobnoj razini, već se na taj način odnosila i prema obitelji i prijateljima.

 

A na desetu obljetnicu proglašenja blaženom, Zaklada Chiara Badano želi je se spomenuti na osobit način. Uz sve mjere predostrožnosti koje je nametnula pandemija, osiguran je izravan internetski prijenos glavnih događanja.

 

Počelo je sa svetom misom 27. rujna u Sassellu koju je predvodio biskup mons. Luigi Testore, prigodom otvaranja nove pastoralne jedinice naslovljene upravo na Chiaru Luce Badano. Na tridesetu obljetnicu 7. listopada u 18 sati slavit će se sveta misa u Sassellu. A na liturgijski spomendan blažene Chiare Luce Badano 25. listopada oko njezine grobnice u 12 sati održat će se Time-out, minut molitve za mir u svijetu. Istoga dana u 15.30 sati svetu će misu opet predslaviti mons. Testore, nakon koje će biti uručena priznanja pobjednicima nagrade „Chiara Luce Badano“ (od 2018. uručuje se svake godine u svrhu promoviranja umjetničkih djela nadahnutih na životu Chiare Luce). Još jedna sveta misa slavit će se 29. listopada u 19 sati, na dan njezina rođenja. Zaklada poručuje da neće biti moguće, kao prije, posjetiti sobu Chiare Badano, a i sudionici na svetim misama morat će poštivati odredbe o maksimalnoj popunjenosti crkava. Na mrežnoj stranici www.chiarabadano.org može se vidjeti video zapis o najvažnijim etapama beatifikacije, a 7. listopada niz svjedočanstava osoba koje su je poznavale. Putem interneta prenosit će se i sva događanja od 25. listopada.

 

Print Friendly, PDF & Email