Svake se godine u mjesecu rujnu i listopadu okupljaju delegati Pokreta fokolara iz čitavog svijeta

 

MG_4993Ove su godine u Rimu predviđena 3 takva susreta kako bi se očima zajedništva pogledao pojedini teritorij i odgovorilo na izazove svakoga kontinenta. Cilj je zahvalnost za primljene darove i preispitivanje hoda Djela Marijina te otvorenost novim pogledima koje će osvijetliti ljubav prema Isusu Napuštenom.

MG_5075Od 7. do 17. rujna susret s Centrom Djela imali su delegati iz Južne i Sjeverne Amerike te Oceanije, od 28. rujna do 8. listopada iz Afrike i Azije, a od 15. do 23. listopada susrest će se delegati europskih zemalja. Na svakom susretu predviđa se stotinjak sudionika. Dio programa biti će zajednički, a neke teme će se razmatrati u skladu sa zanimanjem i potrebama raznih geografskih područja. Tako će biti govora o inkulturaciji u Africi, o izbjegličkoj krizi i dijalogu s islamom u Europi. Razmotrit će se izazovi u Južnoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Sjevernoj Americi i Oceaniji, na društvenom i crkvenom području, iz kuta obitelji, novih naraštaja, ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, itd.

Predsjednica Maria Voce na prvom je susretu već najavila i izložila točku duhovnosti koju će čitavo Djelo postaviti u središte života ove godine, a to je Isus Napušteni.

Među ostalim je rekla: “Isus Napušteni je i točka naše duhovnosti koja slijedi nakon jedinstva i koja je drugo lice medalje, jer Chiara nam je uvijek govorila da se naša karizma koja je jedinstvo ne može ostvariti ako nam oči i srce nisu uprti u jedini ideal – Isusa Napuštenoga.

MG_4937Započeli smo susret govoreći o njemu i doista smo zajedno otkrili da nas On potiče na veću ljubav prema svim bolima čovječanstva, ali i da je Vječni Otac prvi imao takvu ljubav jer je iz takve ljubavi poslao Isusa na svijet da uzme na sebe sve naše boli te je tako dao smisao besmislu ljudske boli koja često izgleda beskorisna, nešto što ne želimo, a on ju je proživio do kraja upravo zato da je pobijedi svojom napuštenošću i svojim križem, koji je postao sredstvo uskrsnuća, sredstvo slave.

Osjetili smo želju da trčimo svijetom, kao što je činila Chiara, kako bismo susreli boli čovječanstva i ljubili ih, zagrlili, isušili u sebi, tako da čitavo čovječanstvo doživi kako je moguće prijeći od križa do uskrsnuća ljubeći Njega Napuštenoga koji je došao upravo zato da nas ponovno sjedini s Ocem i vrati jedinstvo među sve nas.”

 

Print Friendly, PDF & Email