U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u nedjelju 15. ožujka prigodnim je programom obilježena obljetnica smrti Chiare Lubich. Svetu misu predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

U Split su se u nedjelju 15. ožujka slili pripadnici Pokreta fokolara i njihovi prijatelji iz različitih dalmatinskih gradova na susret pod naslovom DIJALOG stil života. Iz bogate duhovne baštine Chiare Lubich u središte pozornosti ove godine postavljen je dijalog. Šezdesetih godina prošloga stoljeća, kada se Pokret fokolara širio po Europi, počeo je ulaziti među vjernike drugih kršćanskih vjeroispovijesti. Krajem sedamdesetih godina Chiara se susreće s velikim vjerskim tradicijama svijeta i nastaje međuvjerski dijalog. Chiara postaje poslanicom mira, dijaloga i bratstva u čitavom svijetu. No i ljudi koji nemaju nikakvih vjerskih uporišta, u duhu Pokreta fokolara nalaze izvor nadahnuća za svoj život i poticaj da surađuju na području zaštite općih vrijednosti, kao što su mir, pravednost, sloboda i očuvanje prirode. Po svjetlu življenog evanđelja, Chiara Lubich, danas službenica Božja, nazvana je apostolom dijaloga.

A težnja prema svetosti koju je Chiara živjela i prenosila svojim sljedbenicima ima izrazitu oznaku zajedništva, što su mnogi u dvorani i ovoga puta osjetili kroz ozračje koje je vladalo među svima. Tome su pridonijela i svjedočanstva nekoliko članova Pokreta fokolara iznijeta pred svima. Tako je Zora Kozina iz Trogira, majka petero djece, zaposlena na Zavodu za zapošljavanje, ispričala što sve poduzima kako bi ljudima koji joj se obraćaju pomogla ostvariti svoja prava, te kako iznalazi načine da dobiju mogućnost makar privremenog zaposlenja. Supružnici Grus iz Zadra s dvoje djece podijelili su s nazočnima svoja iskustva obiteljskog zajedništva u situaciji gdje je otac pomorac, dakle često odsutan iz obitelji, a majka radi na zahtjevnom radnom mjestu. “Bez obzira na našu čestu fizičku odvojenost, jedinstvo među nama stalno raste. Životne prilike su nas zbližavale kroz brojne poteškoće na koje smo nailazili od samog početka našeg zajedničkog života”, posvjedočili su.
Upečatljivo je bilo i obraćanje mladog pravnika Ivana Zubčića iz Zadra. On je među ostalim prenio iskustvo mladih iz Sarajeva. Iz Sarajeva je specijalno na ovaj susret došla Zdravka Gutić, bivša predsjednica gradskog vijeća, koja je ispričala o svojem susretu s Pokretom fokolara i o mjestu koje je u njemu našla kao osoba bez vjerskog usmjerenja. U svoje i u ime stanovnika Sarajeva izrazila je radost što će njezin grad opet biti središte svijeta dolaskom pape Franje u lipnju. Marcela Markoš iz Knina svjedočila je o svojoj obitelji gdje je suprug pravoslavne vjeroispovijesti, no ta njihova različitost nikada nije dovela u pitanje jakost bračne veze, iz koje se rodilo osmero djece.
Program u dvorani je završen video zapisom u kojemu su kratko predstavljene inicijative članova Pokreta fokolara iz Mađarske, koji izlaze u susret izbjeglicama s Bliskog istoka i iz francuskog grada Cannesa, te riječima Chiare Lubich iz 2004. godine:
“Onaj tko se danas prihvati premještati gore mržnje i nasilja, nalazi pred golemim zadatkom. Ali što je nemoguće milijunima usamljenih i razjedinjenih osoba, postaje moguće ljudima koji su međusobnu ljubav, shvaćanje i jedinstvo postavili za bitne pokretače svoga života.”
U glazbenom dijelu nastupili su: skupina Sperantes, zbor Unica Harmonia i zbor mališana.
Nakon programa u dvorani slijedila je sveta misa koju je predvodio nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić. Izrazivši zadovoljstvo što može biti među nazočnima, nadbiskup je ustvrdio da je krajnji razlog zbog kojega smo danas ovdje to što smo osvojeni od ljubavi Isusa Krista raspetoga na križu. “Križ Kristov je doista središte oko kojega se vrti čitava povijest, pa tako i naš život. U križu je ljubav. Chiara je to izvrsno izrazila riječima, ali i životom”, rekao je.
U nastavku se usredotočio na dijalog između Isusa i Nikodema, koji predstavlja svakoga od nas, pune straha, neizvjesnosti, slaboće, tame.

P1350109Gospodin ga ne napada zbog ovoga, nego ga uvažava, sluša i prihvaća. Taj je dijalog Chiara duboko snimila, ali u svjetlu Isusa Krista i njegova dijaloga prema nama grešnima i različitima. Zato je mogla biti nenametljiva, ali uvijek prepoznatljiva i jasna. Primijetio je kako je Chiara je mogla ići na periferiju, jer je imala u sebi čvrsto središte. Bila je doista svjesna svoje vjere, svoga evanđelja, svoga Boga. Taj može ići na sve periferije, i ona je išla i sa drugim religijama, nazorima, sredinama, i uspijevala je i uvažavali su je jer je kod nje bio različiti pristup čovjeku i ovim razlikama. Pa je onda mogla i biti slušana.
Na kraju je pozvao sve nazočne da pokušaju zazvati Isusa i u tami noći, da nas Isus posjeti i da naučimo od njega kako ljubiti bližnje i kako biti odjek milosti ljubavi Božje koji je doista središte našega spasenja i svijeta.

 

Print Friendly, PDF & Email