Facolta Zagreb 2018 (1)

 

U petak 11. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predstavljena je Ekonomija zajedništva (EZ) skupini studenata, poduzetnicima i drugim zainteresiranima ili oduševljenima za ovaj projekt. Kao domaćin dobrodošlicu je na početku uputila prof. Ivana Marić spomenuvši kako je ovo treći ovakav skup na ovome fakultetu. Govoreći o EZ istaknula je autentičnost i ljudske odnose kao njezine najvažnije značajke.

 

Nastavila je prof. Mirna Valdevit odgovarajući odmah negativno na pitanje postavljeno u naslovu “Ekonomija zajedništva – utopija?” Potom je izložila etape nastanka i razvoja EZ.
Da ovaj projekt nije utopija potvrdila su i tri mlada poduzetnika predstavljajući svoja poduzeća u nastajanju, koja će poslovati po načelima EZ.

 

Luigino ZgbNakon toga najavljen je gost predavač prof. Luigino Bruni, međunarodni koordinator EZ. Odmah na početku se prisjetio kako je u istoj dvorani bio prije deset godina. Svoje je izlaganje započeo nabrajajući negativne signale današnjega svijeta, a to su: povratak na traženje individualne sreće, rast nejednakosti i život od rente. Ustvrdio je kako danas nema velikih sukoba između profita i zarade, kako je to bilo nekad, nego između rente i profita.
Istaknuo je važnost poduzetnika u današnjem svijetu. Bez njih nema kreativnosti i nema radnih mjesta. Potvrdio je kako je značajka EZ dijeljenje profita te naglasio kako je profit dobar dok se dijeli. Profit ima društvenu narav jer za njega nije zaslužan samo poduzetnik nego i tržišne i društvene okolnosti. Zato je njegovo dijeljenje izraz društvene pravednosti, zaključio je.

 

Facolta Zagreb 2018 (2)Privodeći svoje izlaganje kraju istaknuo je kako je najvažnija inovacija EZ postavljanje u odnos teorije i prakse. Spomenuo je i Muhammada Yunusa, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2006. koji je osnovao banku za siromašne, što je po mišljenju prof. Brunija najvažnije financijsko ostvarenje proteklog stoljeća.

 

U dijalogu koji je slijedio prof. Bruni je mogao objasniti i druge značajke Ekonomije zajedništva nazočnima zainteresiranima za ovu temu.

 

 

Print Friendly, PDF & Email