Ekonomija zajedništva - Faro U okviru projekta razmjene za nezaposlene mlade “Zajedno rastemo: mladi prema inkluzivnom gospodarstvu”, sufinancirana programom Europske unije Erasmus, započela je međunarodna škola Ekonomije zajedništva. Uz mlade prva tri dana nazočni su i poduzetnici, ekonomisti, radnici, ukupno preko 150 sudionika iz raznih država Europe, te iz Brazila, Argentine, Konga i Indije.

 

Nakon predstavljanja sudionika, u uvodnom izlaganju prof. Grevin Anouk sa sveučilišta u Nantesu (Francuska) izložila je značajke projekta Ekonomije zajedništva (EZ) i profil poduzetnika zajedništva. Poduzetnik EZ dobit svoga poduzeća dijeli s potrebitima, izmišlja načine za borbu protiv siromaštva, u upravljanje poduzećem uključuje i svoje djelatnike, svaku osobu smatra svojim bratom. To je osoba koja se obvezuje živjeti zajedništvo u svom radu. Načela managmenta zajedništva su: povjerenje, supsidijarnost, autoritet koji se izražava služenjem, kolegijalnost u odlukama, odnos s drugima kao prioritet, uzajamnost, dar kao dinamika odnosa, besplatnost kao motivacija…

Slijedilo je predstavljanje poduzeća “Invivo” za proizvodnju i prodaju unikatnih keramičkih proizvoda iz Slovačke.

Tomas i Kristina iz Njemačke nisu uspjeli doći u Hrvatsku da bi predstavili svoje poduzeće za upravljanje nekretninama jer je Tomas završio u bolnici. No ni to ga nije spriječilo da izloži svoje iskustvo, pa su se sudionici susreta upoznali s Tomasom preko video zapisa snimljenog iz bolničke postelje.

Ekonomija zajedništva - FaroU popodnevnom dijelu programa na redu su radionice na različite teme kao što su: “Što je potrebno za ostvarenje poslovnog plana i pokretanje poduzeća EZ”, “Putovi uključivanja potrebitih na lokalnoj razini u život poduzeća zajedništva”, “Širenje projekta EZ i njegove kulture”, “Management neprofitnih organizacija” itd.

Očekuje se da će se dijalog koji je već započeo, u radionicama intenzivirati.

U dijalogu s poduzetnicima mladi imaju priliku otkriti kulturu koja iznutra pokreće njihovo svakodnevno djelovanje. Ta kultura ne postavlja u središte osobni interes nego želju za izgradnjom pravednijeg svijeta, polazeći od svojih poduzeća i lokalnih zajednica pa sve do globalnih mreža čiji su dio.

 

Print Friendly, PDF & Email