Dok će se na južnoj hemisferi uskoro slaviti Tjedan molitve za jedinstvo kršćana, na sjevernoj je završio posebni Ekumenski tjedan. Sudjelovalo je  700 kršćana iz 69 Crkava i Crkvenih zajednica, koji su stigli iz 42 zemlje sa 4 kontinenta. “Narod Duhova“.

 

59° SETTIMANA ECUMENICA - “CAMMINADO INSIEME. CRISTIANI SULLA VIA VERSO L'UNITA'"

59. Ekumenski susret u organizaciji Pokreta fokolara u Castel Gandolfu (Roma), od 9. do 13. svibnja, “uklapa se“, kako je rekao u svojoj poruci otvaranja ekumenski patrijarh Bartolomej I., „u raskrižje povijesti, u ispreplitanje sjećanja, u raskrižje ekumenizma i društvenog angažmana Crkve “.

Od prvog sastanka s kršćanima različitih crkava1962. godine, Chiara Lubich poziva da upoznaju jedni druge,  a kao zajedničku osnovu međusobnog prepoznavanja braće i sestara u Kristu nudi duhovnost jedinstva. Na to je ukazala Maria Voce, kada je pročitala 5 “imperativa” formuliranih u katoličko-luteranskom dokumentu „Od sukoba do zajedništva“,  koji su obrađeni u povodu obilježavanja 500 godina Reformacije.

Vescovo emerito Christian Krause

“To su imperativi koji se po mom mišljenju ne odnose samo na luterane i katolike, već ih mogu živjeti kršćani svih Crkava… za plodno ekumensko zauzimanje”. U svom govoru ovo je potvrdio i biskup emeritus Christian Krause, bivši predsjednik Svjetske luteranske federacije.

 

Među raznim pozdravnim porukama je i ona predsjednika Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, kardinala Kurta Kocha: ” Ekumensko iskustvo života nam pokazuje kako jedinstvo raste hodajući zajedno i da hodajući zajedno znači već živjeti i postići jedinstvo”.

Tjedan je protjecao u ozračju dijaloga, razumijevanja i uzajamnog prihvaćanja, u molitvi i razmjeni iskustava proživljenog Evanđelja, u svjetlu jedinstva i otvorenosti prema drugima, doživljavajući ljepotu Kristove crkve gdje kršćani stavljaju u praksu srce Evanđelja – međusobnu ljubav.

Trenutak koji se gorljivo čekao i koji je sve duboko dojmio bila je molitva za jedinstvo u katakombama Sv. Sebastijana u Rimu, gdje se napravio “Savez uzajamne ljubavi” (Iv. 13.34) kako bi “ovo proživljeno svjedočanstvo među nama ponijeli u naše zajednice, u naše zemlje, u naše društvo”. Mnogi se prisjećaju Duhova…

Znamo što je temelj svemu ovomu: Isus na križu koji vapi “zašto”. Isus raspeti i napušteni koji je preuzeo na sebe sve podjele, ako ga se prepozna i ljubi – prema intuiciji i iskustvu života Chiare Lubich – jest ključ koji otvara jedinstvo s Bogom i braćom.

Ostvareno jedinstvo vidi se u nizu dirljivih svjedočanstava. Kako se do njega dolazi izrazio je u svojoj video poruci glavni tajnik Svjetskog ekumenskog vijeća crkava (CEC) g. Olaf Fykse Tveit. Između ostalog prisjetio se onoga što je izraženo još 1925. g.: “Što se više približimo križu, to ćemo se više približiti među kršćanima “.

 

Nekoliko teologa iz raznih Crkava svojim nam je izlaganjima približilo ovu tematiku. Tako Martin Robr (iz CEC) kaže: “Ako ljubimo Isusa napuštenog i ako je On među nama dok hodamo  zajedno na našem hodočašću, naučit ćemo se zajedno sagledati prošlost koja nas dijeli, te uvidjeti gdje nas Bog želi dovesti kao Kristove učenike.”

Neka teološka razmatranja, zajedno sa životnim iskustvima, produbile su vezu između jedinstva i Isusa napuštenog u Duhovnosti jedinstva, te su podcrtali plodove ovakvog ekumenskog stila života.
Riječ “dijalog” Jesús Morán, dopredsjednik Pokreta  fokolara te prof. Vasile Stanciu rumunjski pravoslavni svećenik, spominju u više različitih oblika, uvijek kao snažan instrument jedinstva.

Maria Voce con il Mons. Farrell

Biskup Brian Farrell, tajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva među kršćanima, naglasio je doprinos i vjernost Chiare Lubich kao i doprinos Pokreta fokolara zajedništvu u Crkvi. A nije nedostajalo i ohrabrenje pape Franje, koji je u općoj audijenciji 10. svibnja, pozvao sudionike ekumenskog tjedna ” da nastave zajednički hod  jedinstva, dijaloga i prijateljstva među religijama i narodima”.
Na kraju je u zaključku Metropolita Gennadios Zervos iz Ekumenskog patrijarhata Italije i Malte, uveo prisutne u iskustvo zajedništva između patrijarha Athenagore i Chiare Lubich i potvrdio: “Otvorili su vrata pomirenja između Crkava Istoka i Zapada i nitko ih više ne može zatvoriti“.

Il Metropolita Gennadios Zervos consegna la medaglia a Maria Voce

 

U tom kontekstu, Gennadios je predao predsjednici Pokreta fokolara Povijesnu medalju u znak zahvalnosti za sve ono što je “karizma ljubavi i jedinstva učinila u povijesti, te za sve ono što čini još i danas da bi se otvorili putovi pomirenja i dijaloga među Crkvama i u svijetu.”

“Izgradili smo mnogo toga zajedno. Sada treba ubrzati korake, da bi zajedništvo bilo potpuno i vidljivo”, riječi su kojima je Maria Voce izrazila vitalnost i zalaganje za hod koji se nastavlja.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email