Ammalato

 

Na usluzi starijima

 

Radim u domu za starije i nemoćne osobe kao socijalna radnica. Ovo vrijeme pandemije posebno je stresno jer su starije osobe najranjivije i lako obolijevaju, zbog čega je potrebno posebno voditi brigu o svim uputama za njihovu zaštitu. Jedna od tih mjera je karantena odnosno blokiranje svih kontakata s vanjskim svijetom, a to znači i zabrana posjeta njihovih najmilijih što ih u velikoj mjeri deprimira i zabrinjava.

 

Osim redovnih poslova želim im na razne načine olakšati život i biti im na usluzi kako bi zadobili nadu i vjeru da je i ova situacija Božja ljubav preko koje nam želi nešto poručiti kako bismo bili bolji ljudi i više cijenili ljudski život i sve stvoreno. Primjerice, nastojim ih što češće obilaziti po njihovim sobama i slušati što bi mi htjeli reći. Ponudim im da nazovem nekoga iz njihovih obitelji putem mobitela ili tableta tako da se mogu i vidjeti. Često me netko zamoli da mu u trgovini prije dolaska na posao kupim nešto što je njima jako važno a što ne mogu dobiti u domu. Vidim koliko im to znači i ne znaju kako bi mi zahvalili na učinjenoj usluzi.

 

Osim materijalnih stvari trudim se prenijeti vedrinu i duhovnu radost te stvarati ozračje obitelji među svima, kako nam je predložila Chiara u svojoj oporuci. Cijelo to vrijeme su me vodile i riječi Marije Emaus Voce koja je potaknula sve nas iz Djela da se ne bojimo i da ne dopustimo strahu da nas paralizira, nego da pokažemo našu konkretnu ljubav prema Isusu u braći koja nas trebaju i čekaju na riječi podrške, utjehe i nadasve nade.

 

Svaki dan je novi izazov i prilika koju ne smijem izgubiti. Kada je vidjela koliko mi je stalo da zaštitim korisnike, jedna moja kolegica rekla je pomalo u šali: „Marija, vi ste pravi borac za prava korisnika, ne zaustavljate se dok ne postignete ono za što ste se zauzeli“. Prije nekoliko dana, po završetku radnog vremena, otišla sam do dežurne sestre da mi izmjeri temperaturu na odlasku i usput je upitala ima li što nova. Rekla mi je da čeka hitni sanitetski prijevoz za jednog teško bolesnog korisnika jer mu je zdravstveno stanje jako narušeno i ne zna hoće li preživjeti do bolnice. Taj je gospodin imao vrlo težak karakter i često je dolazio u sukobe sa svima. Odmah sam odlučila otići do njega i obići ga barem na kratko, jer je bio u izolaciji.

 

Uzela sam sva zaštitna sredstva i krenula prema njegovoj sobi. Nisam znala u kakvom je stanju. Kada sam ušla, imao je zatvorene oči. Na moj pozdrav otvorio ih je i vidjela sam da mu je drago što me vidi. Pokušala sam ukloniti sve ljudske obzire i te trenutke biti mu potpuno na raspolaganju. Obećala sam mu molitve ma što se dogodilo. Izmolili smo zajedno Očenaš. Pratio me tihim i isprekidanim glasom. Govorila sam mu o raju. Rekla sam da ovdje na zemlji do zadnjeg trenutka imamo priliku na izbor. Možemo zamoliti Boga da nam oprosti sve što smo sagriješili i ne postoji tako veliki grijeh da ga Bog u svom milosrđu ne bi oprostio, samo ako to iskreno zatražimo od Njega, jer On je otac i stalo mu je do svakog svog djeteta. U tom trenutku počeo je plakati i kroz suze ponavljati: „Marija, oprosti mi za sve, oprosti“. A onda se zagledao u jednu točku i vapio: „Bože oprosti mi, oprosti mi, oprosti mi jer sam puno griješio“. Suze su mu tekle, a ni ja nisam mogla zadržati svoje. Izgledalo je da je u tom trenutku vidio sav svoj život pred Bogom. Uzela sam rupčić i obrisala mu suze. Njegov pogled nakon toga bio je tako djetinje čist da sam mogla dodirnuti Božju ljubav koja ga je dotakla i očistila.

 

Nisam smjela dugo ostati, pa sam mu osigurala svoje molitve i predložila mu da nastavi koliko može moliti Zdravo Marijo. Potvrdno je kimnuo glavom. Vidjela sam da mu je hladno pa sam ga ušuškala s dekom i rekla da sad odlazim i da ću prenijeti njegove pozdrave njegovim sinovima i unucima. Uputio mi je osmjeh pun zahvalnosti, a mir koji sam vidjela u njegovim očima davao mi je potvrdu da je na sigurnom putu prema nebu. Na povratku kući obuzela me velika radost koju možemo osjetiti kada se bezinteresno darujemo bratu kojega nam Bog stavi na put u svakom trenutku života.

 

M. B.

 

 

Print Friendly, PDF & Email