Prigodom kanonizacije Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. objavljujemo video zapis u kome je zabilježeno nekoliko povijesnih trenutaka Ivana Pavla II. s Pokretom fokolara koji je Chiara darovala Svetom ocu  2003. godine, prigodom 25. obljetnice njegova papinstva.

. . .

201404PapaGiovanniPaoloII

PRIJEVOD VIDEO ZAPISA

HVALA, SVETI OČE!

Ivan Pavao II: Prije 25 godina na poseban sam način doživio božansko milosrđe. Krist je rekao i meni, kao nekada Petru: “Ljubiš li me više od ovih?”

Gospodine, ti znaš sve, ti znaš da te ljubim.”

Za ovih izvanrednih 25 godina papinstva Svetom je ocu stigla zahvalnost ne samo od strane cijele Katoličke crkve, nego i od kršćana drugih crkava, od ličnosti velikih religija, poglavara država i vlada. Velika je i naša zahvalnost Papi što je od samoga početka svoga papinstva poticao pokrete i nove zajednice da u srce Crkve donesu primljene darove. A nakon Duhova 1998. da žive međusobno zajedništvo.

“To je val zajedništva – piše Chiara u dnevniku Avvenire 16. listopada – koji je zahvatio i stare karizme, tradicionalne laičke udruge kao što je Katolička akcija, uključio pokrete drugih Crkava i crkvenih zajednica. Nadalje, hvala Vam što ste, dok ste još bili Krakovski nadbiskup, priznali karizmu jedinstva.

 

Family fest, 3. svibnja 1981.

Vaša je duhovnost otvorena, pozitivna, optimistička, vedra, osvajajuća … Osvojili ste i Papu … Rekao sam da vam želim da budete Crkva, između ostalog. Sada želim reći da želim Crkvi da bude vi.

 

Dan Novog čovječanstva, 20. ožujka 1983.

Puno puta, kada sam tužan, kada me obuzme tuga, dođu mi na misao … fokolarini. Tada pronađem utjehu, veliku utjehu, veliku utjehu!

 

Posjet Centru Djela, 19. kolovoza 1984.

Dobro je što ste pronašli taj put, taj poziv na ljubav, dobro je! To je nadahnjujuća iskra svega onoga što se čini pod imenom Fokolari, svega onoga što vi jeste. Bilo je u povijesti Crkve puno radikalizama ljubavi. Postoji vaš radikalizam ljubavi, vaš, Chiarin, radikalizam fokolarina. Ljubav otvara put. Želim da taj put bude uvijek otvoren za Crkvu zahvaljujući vama!

 

Susret Župskog pokreta, 3. svibnja 1986.

Jako mi se sviđa ova vaša inicijativa da uđete u župe, da animirate župu duhom fokolara! Župa treba postati fokolar! Fokolar!

 

Angelus, 4. svibnja 1986.

Sve naše uskrsne želje upućujemo Majci Krista Uskrsloga, našoj Majci, Mariji. Mariji … fokolarina (pljesak), fokolara, Mariji cijele Crkve, Mariji cijelog čovječanstva!

 

Posjet Centru Marijapoli u Castelgandolfu, 28. prosinca 1986.

Vidim da je ova kuća, ova aula, posve drugačija. Posve je obnovljena, elegantnija je i, naravno, iskorištenija nego prije. (…) Želim vam sretnu Novu godinu u ovoj Marijinoj kući. Ja koristim i vašu proširenost, ne samo vašu nazočnost u Rimu, vašu proširenost po svijetu. Donosi mi plodove!

 

Genfest, 31. ožujka 1990.

Želim ohrabriti vaš rad, žar kojim namjeravate prenijeti svim članovima Fokolara jasnoću kršćanskog ideala što ga želite dostići u vašim savjestima. Reći ću vam da mi je palo na pamet kako je riječ “jasnoća”, (chiarezza) vrlo bliska imenu Chiara!… Hvala!

 

S delegacijom Superkongresa GEN3, 2. lipnja 1993.

U ovom poslanju svatko ima svoj zadatak. Ja mislim da vi mladi, posebno GEN, posebno GEN3, imate ponovno ovo poslanje, za vašu generaciju, za budućnost. Naredno tisućljeće još više će trebati snagu ljubavi koja je osobina zajednice fokolarina, zar ne? Snaga ljubavi!

 

Family fest zone Rima, 6. ožujka 1994.

Poslanje Crkve ostvaruje se preko obitelji. A vi ste, predragi fokolarini, to jako dobro pogodili, zahvaljujući ženskom geniju Chiare i svih vas. Pozdravite Chiaru! Molim za nju svakoga dana.

 

Pastoralni posjet Trentu, 30. travnja 1995.

Ne mogu a da ne podsjetim na još nešto. Među organizatorima, ako poslušamo kako pjevaju, vidi se odmah da su GEN! Oni su Chiarini GEN, a Chiara je rođena ovdje, dolazi iz Trenta. Chiara Trentinka! Mogli bismo napisati radnju: “Od Tridentinskog sabora do Chiare Tridentinke”. Bilo bi zanimljivo!

 

Kongres bogoslova, 30. prosinca 1998.

Pozdravljam Chiaru! Sve vas srdačno pozdravljam. Bogoslovi i fokolarini: lijepa kombinacija! Zajedno u Castelgandolfu: još bolje!

 

Privatni posjet Papi sa skupinom biskupa prijatelja Pokreta fokolara, 16. veljače 1995.

Kardinal Miloslav Vlk: Sklopili smo savez uzajamne ljubavi.

Ivan Pavao II.: A, lijepo!

Kard. Miloslav Vlk: Biskupija jednoga je i biskupija drugoga,…

Njegova Svetost Ivan Pavao II. : … drugoga.

Kard. Miloslav Vlk: … milost jednoga…

Ivan Pavao II.: Tako će svaka biskupija imati više biskupa!

Kard. Miloslav Vlk: Da, tako je!

Pismo Chiari Lubich:

Želio bih fokolarinima simbolično predati molitvu krunicu

Dajte vaš doprinos kako bi naredni mjeseci za svaku kršćansku zajednicu postali prigoda za nutarnju obnovu

Ono što je izgledalo nemoguće kanonistima (poznavateljima kanonskog prava) – izjavila je Chiara agenciji Ansa  – Papa je učinio mogućim, primjerice uključivanje sljedbenika drugih crkava, drugih religija i onih bez vjerskog uvjerenja u jedno katoličko Djelo; duhovnu povezanost biskupa s Pokretom; te da žena uvijek bude na čelu Djela u kojemu ima i biskupa, svećenika, redovnika, otvorivši tako novu perspektivu ulozi žene i otvorenosti Crkve.

Ivan Pavao II.

Vaša majka Chiara

HVALA, SVETI OČE!

Print Friendly, PDF & Email