201404PapaGiovanniXXIIIPrigodom kanonizacije papa Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. donosimo odlomak iz dnevnika Chiare Lubich iz 1980. godine. Nadahnjujući se  na zapisima  Ivana XXIII. Chiara je bolje shvatila kako živjeti  Božju volju.

«Razumijem koliko su istinite i mudre riječi pape Ivana XXIII.: „Trebam činiti svaku stvar, moliti ili ispuniti svaku dužnost kao da nemam što drugo raditi, kao da me Bog poslao na svijet samo zato da – ne razmišljajući o prošlosti i o budućnosti – dobro napravim to djelo i kao da o njemu ovisi moje posvećenje.“»

Ove je riječi Chiara Lubich istaknula u svom dnevniku i često ih ponavljala u javnosti. Njima je naglašavala važnost posvećenja kršćanina vršenjem Božje volje trenutak za trenutkom. Potvrdu je nalazila u nauku Ivana XXIII. Na istoj stranici još je napisala:
«Vidim kako je moja duša u sadašnjem trenutku često zaokupljena dvjema ili trima dužnostima, pa je zahvaća nemir. Vidim kako želju stići do svakoga, učiniti sve, zagrliti svijet često pogrešno tumačim. Ta duhovna pohlepa uvijek pripada starom čovjeku, makar bila obojena gorljivošću.

To nije kršćanski način života. Tko se nađe u prodavaonici prehrambenim namirnicama, ako poželi pojede jednu ili drugu, ali ne sve namirnice odjednom. Potrebno se hraniti, zadovoljiti se onim što Bog želi od nas u sadašnjosti.
Pokušala sam tako činiti posljednjih dana: čudesno je to iskustvo. Odlučno odbacivši sve ono što nije Božja volja kako bih uronila samo u nju, doživjela sam što je sitost duše: mir, radost, sreća! Neka vrsta blaženstva.»

Izvor : Citta’ Nuova 8. 11. 2010.

Print Friendly, PDF & Email