ElettoU subotu 12. srpnja navršava se 50 godina od smrti Vincenza (Eletta) Folonarija, ključne osobe za nastanak i razvoj Loppiana, prvog gradića Pokreta fokolara i preteče pokreta GEN, danas proširenoga po čitavom svijetu.
U Loppianu je tim povodom 21. lipnja održan susret mladih sa svjedočanstvima, pjesmama i plesovima. Time je izražena zahvalnost Elettu, nadasve za njegovo bezuvjetno DA Bogu, početak onoga što je potom Bog učinio preko njega.
Eletto je sudjelovao na prvim marijapolijima u talijanskim Dolomitima, uvijek okružen djecom koju mu je povjerila Chiara Lubich. S njima je odlazio na šetnje i organizirao predstave. Govorio je svojoj sestri Camilli kojoj je također Chiara povjerila djecu: “Zamisli što bi bilo kad bi ovaj ideal jedinstva zahvatio svu djecu, sve mlade… što bi se rodilo!”
U jednom pismu Chiari Lubich Eletto je napisao: “Izabrao sam Boga zauvijek, samo Njega! I ništa drugo!” Potom joj je priopćio da želi ostaviti Pokretu fokolara sve svoje nasljedstvo, dodavši: “Nije moja zasluga što to posjedujem, jer sve sam dobio besplatno”. Među nasljedstvom bilo je i imanje od 80 hektara zemlje na kojemu je ubrzo izgrađen gradić Loppiano.
Tog 12. srpnja 1964. bila je nedjelja i Eletto je pozvao dječaka Gabrielea na izlet na jezero. Iznajmili su čamac i otisnuli se na pučinu. Oko 200 metara od obale Eletto – inače sportaš i dobar plivač – spustio se u vodu držeći se rukama za čamac. “Vrlo je hladna”, rekao je Gabrieleu i odjednom jako problijedio. Jezero je bilo uzburkano i nalet vala otrgnuo ga je od čamca. Jaka struja odmah ga je odnijela nekoliko metara dalje. Gabriele pripovijeda: “Njegova je glava jedva izvirivala između valova, kad mi je zaviknuo: ‘Idi na obalu, idi na obalu’, a potom se okrenuo. Vidio sam ga još nekoliko sekundi. Njegovo je lice bilo obasjano blistavim osmjehom. Potom je nestao. Jezero ga je progutalo. Imao je 33 godine.
Chiara je 19. srpnja napisala: “Eletto je bio toliko dobar i toliko ponizan, da je pripadao više Bogu nego nama. On ga je možda zbog toga i uzeo…” Njegova tako iznenadna smrt zaprepastila je kako odrasle tako i djecu koju je on pratio. I oni su imali svoju kušnju, strašnu i nepopravljivu, pisala je Chiara, dodavši: “Nadamo se da će se iz ove boli roditi nešto za njih u Pokretu, na slavu Božju i ljepotu Crkve. Uostalom, ništa bolje ni Eletto ne bi poželio. Nekoliko godina kasnije rodio se Pokret GEN koji danas broji tisuće mladih, adolescenata i djece iz cijeloga svijeta.

focolare.org

Print Friendly, PDF & Email