StefanKiefer

Generalno vijeće Pokreta fokolara od 19. do 26. veljače 2017. boravi u Ekumenskom centru u Ottmaringu na svojim uobičajenim duhovnim vježbama. Provodimo dane ispunjene zajedništvom, molitvom i radom kako bismo na poseban način produbili jedan od naših specifičnih ciljeva – jedinstvo među kršćanima.

Chiara Lubich je upravo ovdje u Njemačkoj godine 1961. Pokret otvorila ekumenskom dijalogu. Od tada Pokret promiče dijalog životom, uz plodnu suradnju s više od 300 crkava i crkvenih zajednica.

U ovom gradiću svjedočanstva već gotovo 50 godina Pokret fokolara s Udrugom zajedničkoga života (Vereinigung vom Gemeinsamen Leben) daje svjedočanstvo dubokoga zajedništva koje povezuje kršćane u jedno Tijelo Kristovo, usprkos još uvijek prisutnim podjelama među crkvama.

U blizini Augsburga osjeća se ekumenski duh grada u kojemu su Svjetski luteranski savez i Rimokatolička crkva stavili svoj potpis na Zajedničku izjavu o nauku o opravdanju godine 1999. Time su učinili važan iskorak u nadilaženju još otvorenih teoloških razlika.

U godini obilježavanja 500. obljetnice luteranske Reforme, osobito je značajan bio susret održan 31. listopada prošle godine u Lundu, u Švedskoj, između Rimokatoličke crkve i Svjetskog luteranskog saveza. U Zajedničkoj izjavi potpisanoj tom prigodom svjedoči se uzajamno povjerenje, pozivaju se dotične zajednice da i dalje rastu u zajedništvu temeljenu na krštenju, da zajedno svjedoče evanđelje Isusa Krista i tako budu vjerni glasnici neizmjerne Božje ljubavi prema čitavom čovječanstvu.

IMG_7804_01Kao svjetski pokret kojemu prianjaju kršćani mnogih crkava i koji tako već živi iskustvo kršćanskog naroda povezanog uzajamnom ljubavlju, osjećamo se osobito prozvanima pozivom izraženim u toj Izjavi. U susretu u Lundu prepoznajemo istinski “kairos”, Božji znak za naše vrijeme koji potiče kršćane na još veće zauzimanje kako bi se ostvarila Isusova oporuka “Da svi budu jedno”. Svim našim snagama želimo podržati crkve u zauzimanju prema punom i vidljivom zajedništvu te zajedničkom služenju čovječanstvu.

Učinit ćemo sve što nam je moguće da naše aktivnosti, inicijative i susreti, na međunarodnoj a osobito na lokalnoj razini, budu potkrijepljene otvorenim i bratskim stavom među kršćanima. I dalje ćemo se zauzimati za zajedništvo među kršćanskim pokretima i zajednicama u cijelome svijetu, osobito u ekumenskoj mreži “Zajedno za Europu”, povjeravajući Bogu hod naših crkava kako bi se ubrzali koraci prema zajedničkom slavlju u jednom kaležu.

 

U Ottmaringu, 21. veljače 2017.

 

Maria Voce (predsjednica)                      Jesús Morán (dopredsjednik)

 

 

Print Friendly, PDF & Email