Jedinstvo krscana

 

Međunarodnom internetskom konferencijom koja će se održati 28. i 29. svibnja 2021. od 13.30 do 17 sati Pokret fokolara obilježit će 60 godina dijaloga između vjernika različitih Crkava. Doprinos Fokolara jedinstvu kršćana donosi plodove prihvaćanja, pravednosti i mira između zajednica i naroda. Na skupu će se produbiti dijalog životom koji proizlazi iz blizine i zajedništva između kršćana različitih Crkava.

 

Na skupu će govoriti:

Kard. Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana (Vatikan)

Margaret Karram, predsjednica Pokreta fokolara

Vlč. Prof. Dr. Ioan Sauca, privremeni generalni tajnik Ekumenskog vijeća crkava (Švicarska)

Prof. dr. Piero Coda, Sveučilišni institut Sophia (Italija)

Prof. Dr. Stefan Tobler, Sveučilište Sibiu (Rumunjska);

Prof. Dr. Mervat Kelly, Papinsko lateransko sveučilište (Italija)

Mons. Juan Usma, Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana (Vatikan)

Pastor Giovanni Traettino, utemeljitelj Evanđeoske crkve pomirenja (Italija)

Pastor Joe Tosini, utemeljitelj pokreta John 17 (SAD)

Vlč. dr. Jesùs Moran, dopredsjednik Pokreta fokolara

 

„Fokusirajući se na duhovnost jedinstva, Chiara Lubich imala je dubok utjecaj na ekumenski pokret i dala je značajan doprinos njegovanju autentičnih odnosa između različitih Crkava i kršćanskih tradicija“, rekao je Olaf Fykse Tveit, bivši glavni tajnik Ekumenskog vijeća crkava. Tisuće kršćana prepoznaju se u karizmi Chiare Lubich i u prvenstvu evanđeoske riječi u kojoj Isus moli Oca: “Da svi budu jedno” (usp. Iv 17,21). “Jedinstvo” je ključna riječ karizme Fokolara kao i procesa dijaloga u tijeku. Na tom se putu različitosti ne poništavaju, već se upravo u njima prepoznaje bogatstvo.

 

Ovaj skup u organizaciji Pokreta fokolara pod nazivom „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (usp. Iv 15,12), održat će se putem interneta 28. i 29. svibnja. Njegovo se održavanje nije moglo dogoditi u povoljnije vrijeme od ovoga, kada se ponovno rasplamsavaju ratovi i sukobi, uz širenje društvene nejednakosti pogoršane pandemijom. Ovo vrijeme zahtijeva osobni i globalni doprinos liječenju podjela i rana s kojima se čovječanstvo danas suočava.

 

Težište skupa bit će dvojako: produbit će se „dijalog životom“ – izvanredno motrište na temelju kojeg je Chiara Lubich 1961. započela put zajedništva s kršćanima različitih Crkava – i razmjena „duhovnih darova“.

 

„Dijalog životom“ ili „dijalog naroda“, kako ga je nazvala Chiara Lubich, nije u suprotnosti s dijalogom između poglavara Crkava, već ga prati i svjedoči. Sami kršćani su ti koji žive, rade i djeluju zajedno u svakodnevici i, uronjeni u izazove povijesti, njeguju ozračje međusobnog povjerenja, uvažavanja i uzajamnog poštovanja koje ruši stoljetne barijere i predrasude.

 

Mnoga će svjedočanstava tog dijaloga obogatiti skup, kao što je ono Line, katolkinje, i Roberta iz Pentekostalne crkve, oboje iz Agrigenta (Italija). Sudjelovali su u zajedničkom projektu solidarnosti za svoj grad, temeljenom na Evanđelju, naglašavajući ono što spaja, a ne ono što dijeli. Čut ćemo i svjedočanstvo iz Filipina, gdje kršćani mnogih Crkava surađuju u zajedničkom rješavanju izvanrednih situacija, otkrivajući kako su to dobre prigode za zajednički hod, rad i molitvu.

 

Nicole je pak iz grkokatoličke crkve dok je Garo armenski pravoslavac. Oni su Libanonci i surađuju sa Svjetskom federacijom kršćanskih studenata (WSCF) prisutnom u svim zemljama Bliskog istoka. Iz njihova sudjelovanja nastaje mreža odnosa koja stvara zajedništvo. „A to nam je toliko potrebno u našim zemljama“, kažu Nicole i Garo.

 

Međunarodni skup održava se o 60. obljetnici Centra „Jedno“ za jedinstvo kršćana, tajništva za dijalog između kršćana različitih crkava koje je osnovala Chiara Lubich 26. svibnja 1961.

 

Održat će se od 13.30 do 17.00 sati i emitirati iz Centra Marijapoli u Castel Gandolfu (Rim, Italija) s prijevodom na 20 jezika, među ostalim i na hrvatskom.

 

Događaj se može pratiti ovdje: http://live.focolare.org

 

 

Print Friendly, PDF & Email