header-jesus

 

Moránu je ovo drugi mandat, a njegova je primarna zadaća puna podrška i suradnja s Margaret Karram, novoizabranom predsjednicom Fokolara

 

Izbor dopredsjednika Skupština fokolara je također pozdravila globalnim pljeskom, a danas je Papinsko vijeće za laike, obitelj i život potvrdilo imenovanje Jesúsa Morána dopredsjednika Pokreta fokolara. Ovo je njegov drugi mandat nakon što je upravo završio prvi uz Mariju Voce.

Jesús Morán ima 64 godine. Rođen je u Navalperalesu de Pinaresu kod Avile (Španjolska). S evanđeoskom porukom koju je predlagao Pokret fokolara susreo se tijekom svog studija, svjedočenjem nekoliko vršnjaka. Diplomirao je filozofiju na Autonomnom sveučilištu u Madridu i stekao licencu iz dogmatske teologije na Papinskom katoličkom sveučilištu Santiago de Chile te doktorat iz teologije na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

 

Od 1996. do 2004. bio je delegat Pokreta fokolara za Čile i Boliviju, gdje je 21. prosinca 2002. zaređen za svećenika. Od 2004. do 2008. bio je suodgovoran za Pokret u Meksiku i Kubi.

Na Generalnoj skupštini Fokolara 2008. godine izabran je za generalnog savjetnika i zadužen za aspekt kulturne formacije članova Pokreta. Godine 2009. postao je član interdisciplinarnog studijskog centra Fokolara „Škole Abba“, zbog svoje stručnosti u teološkoj antropologiji i moralnoj teologiji. Od 2014. do danas dopredsjednik je Pokreta fokolara.

 

Dužnosti dopredsjednika

Prva dužnost dopredsjednika je puna podrška predsjednici i suradnja s njom. Statut Pokreta fokolara govori o “dubokom jedinstvu s predsjednicom” kako bi joj se pružila mogućnost vrednovanja ideja i odluka, u slušanju i u zajedničkom traženju volje Božje.

 

Odgovoran je za svećenike koji prianjaju uz Pokret fokolara i brine o tome da duhovni život i aktivnosti Pokreta budu u skladu s vjerom i crkvenim moralom.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email