Atenagora Chiara

 

Na Sveučilišnom institutu Sophia u Loppianu otvorena ekumenska katedra nazvana po patrijarhu Atenagori i Chiari Lubich, kako bi se propitala i aktualizirala njihova duhovna baština

 

Jedinstveni događaj u međunarodnom akademskom i kulturnom prostoru, na pozadini krize političke, društvene i religijske ravnoteže, na Bliskom i Srednjem Istoku i između obala Mediterana: osnivanje jedne ekumenske katedre nazvane po patrijarhu Atenagori i Chiari Lubich simbol je one Europe koja još želi disati s dva plućna krila.

Otvorena je 14. prosinca, u okvirima međunarodnoga gradića Loppiano nedaleko od Firenze, koja se diči dugom tradicijom pomirenja između Istoka i Zapada, još od polovice 15. stoljeća.

Osnovana zajednički od strane Katoličke crkve, u osobi nadbiskupa Firence kardinala Betorija i Pravoslavne crkve u osobi pravoslavnog metropolita Italije i Malte Gennadiosa Zervosa, Katedra ima za cilj produbiti kulturno značenje i društvene implikacije ekumenskog puta prema punom jedinstvu kršćanskih crkava Istoka i Zapada, u visoko kvalificiranom kontekstu, kao što je Sveučilišni institut Sophia (IUS), gdje su promišljanje i dijalog životom usko povezani i doživljeni.

Zamisao o ekumenskoj katedri nastala je 26. listopada 2015., kada je s odobrenjem pape Franje sveučilišni institut Sophia dodijelio prvi počasni doktorat za kulturu jedinstva ekumenskom carigradskom patrijarhu Bartolomeju I. Tom prigodom se pojavila želja za osnivanjem posebne ekumenske katedre nazvane po patrijarhu Atenagori i Chiari Lubich, kako bi se propitala i aktualizirala njihova duhovna baština.

metropolit ZervosKatedra koje su sunositelji dekan Instituta monsinjor Piero Coda i metropolit Maximos Vgenopoulos, otvorena je u nazočnosti pravoslavnog metropolita Italije i Malte, Gennadiosa Zervosa. “Patrijarh Atenagora i Chiara Lubich dvije su dostojne i blažene osobnosti koje je Bog prosvijetlio – istaknuo je metropolit – kako bi poništio vjerske podjele i neprijateljstva. Njihovim su susretom obnovili prijateljstvo i otvorili ‘dijalog ljubavi’. Mislim da je Chiara svojom duhovnošću pripremila dva osnovna i dragocjena mosta: prvi je Pavao VI., a drugi Atenagora”, rekao je Metropolit.

Za tu je prigodu papa Franjo poslao poruku: “Radujem se hvale vrijednoj inicijativi, s ciljem podsjećanja na susret između ekumenskog patrijarha i utemeljiteljice Pokreta fokolara koji je prije pedeset godina označio plodan put međusobnog upoznavanja i suradnje a danas se može pohvaliti mnogim plodovima, među kojima su dijalog i bratsko prijateljstvo.”

U svojoj je poruci patrijarh Bartolomej uputio dva očinska poticaja. Prvim je uputio želju profesorima i studentima da “uvijek imaju mudrosti, Božje mudrosti, a ne mudrosti ovoga svijeta”. Drugi je uputio svima koji prianjaju uz karizmu Fokolara: “Uvijek imajte upaljen plamen, oganj vjere u Krista, jedinoga pravoga Boga, Gospodina i Spasitelja svijeta, te duh istinskog bratskog zajedništva koje karakterizira vašu utemeljiteljicu i vjernu službenicu Chiaru”.

Zervos Coda“Ovaj akademski projekt predstavlja važan trenutak u ekumenskim odnosima između sestrinskih Crkvi Istoka i Zapada, te otvara divne mogućnosti za studij usredotočen na dijalog pun poštovanja koji obećava još veće obogaćenje u međusobnom daru na razini teološkog promišljanja i antropologije zajedništva”, izjavila je predsjednica Fokolara Maria Voce.

Duga povijest prijateljstva i suradnje s Ekumenskim patrijarhatom započinje u lipnju 1967. godine kada je Chiara Lubich prvi put susrela patrijarha Atenagoru koji joj je povjerio: “Velika je stvar upoznati se. Mnogo stoljeća živjeli smo odvojeni, bez braće i sestara, kao siročad! Prvih je deset stoljeća kršćanstva obilježeno dogmama i uređenjem Crkve. Tijekom sljedećih deset stoljeća imali smo raskole i podjele. Ovo treće doba, doba je ljubavi.”

Zervos Coda aTijekom akademske godine predviđene su konferencije, predavanja i jedna ljetna škola za mlade katolike, pravoslavce, židove i muslimane. U ožujku sljedeće godine održat će se ciklus predavanja na temu “Ekleziologija Pravoslavne crkve i hod ekumenskog dijaloga s Katoličkom crkvom”,  usmjeren svima onima koji se žele pripremiti i ponuditi svoj doprinos promicanju punoga jedinstva, u službi susreta između naroda i kultura.

Više fotografija o događaju

 

Print Friendly, PDF & Email