Korizma 86

 

U ovome kratkom zapisu Chiara Lubich nas podsjeća da je ljubav prema braći najbolja pokora. Predlažemo ga u razdoblju priprave za Uskrs.

 

Da bi naš život mogao biti sveto putovanje i da bismo ga završili kako želimo, potrebno je imati neke vrlo zahtjevne kvalitete: žarku želja za napredovanjem u kreposti, ljubav prema žrtvi, žar za vršenjem pokore, za odricanjem od samih sebe i sposobnost podnošenja svake nedaće … To piše u knjizi Nasljeduj Krista, koja sadrži  pobožnosti i meditacije bogate duhovnošću, a mnogi od nas je poznaju.

 

Te kvalitete trebamo imati i svi mi. No moramo se upitati: kako ih možemo zadobiti a da budu u skladu s našom duhovnošću?

 

Odgovor je jasan i siguran: mi nismo pozvani sve to ostvariti kroz monaški život, odvojeni od svijeta.

Pozvani smo ostati posred svijeta i stići k Bogu po bratu, a to znači po ljubavi prema bližnjemu i po uzajamnoj ljubavi.

 

Zalažući se hodati tim izvornim i evanđeoskim putom otkrit ćemo da nam je naša duša kao po čudu obogaćena svim tim krepostima. […]

 

No to se dostiže ljubavlju. Nije li pisano: „Ja kročim putem zapovijedi tvojih jer si mi [ljubavlju] prosvijetlio srce“ (Ps 119,32). Ako ljubeći bližnjega kročimo putem Božjih zapovijedi, to znači da napredujemo.

 

Potrebna je ljubav prema žrtvi. Ljubiti druge znači upravo žrtvovati sebe kako bismo se posvetili bratu. Kršćanska ljubav je sinonim za žrtvu, iako donosi veliku radost.

 

Potreban je žar za vršenjem pokore. Upravo živeći ljubav činit ćemo najbolju i glavnu pokoru.

 

Potrebno je odricanje od samih sebe. U ljubavi prema drugima uvijek je prisutno odricanje od samih sebe.

 

I konačno, potrebna je sposobnost podnošenja svake nedaće. Zar mnoge boli u svijetu ne uzrokuje suživot s drugima? Moramo znati podnositi svakoga i ljubiti ga po ljubavi Isusa Napuštenoga. Time ćemo prevladati mnoge životne prepreke.

 

U ljubavi prema bližnjemu pronalazimo izvrstan način da naš život postane ‘sveto putovanje'” […]

 

 

Chiara Lubich (na telefonskoj konferenciji, Rocca di Papa 27. studenoga 1986.)

 

Print Friendly, PDF & Email