Aletta 2

Napustila nas je Vittoria Salizzoni, jedna od prvih fokolarina poznata kao Aletta

 

“S radošću i neizmjernom zahvalnošću pratimo povratak Alette u kuću Očevu. Ne možemo imati bolji uzor osobe koja daje život bez poštede, kako nas podsjeća današnje geslo.” Tim je riječima Maria Voce navijestila članovima Pokreta fokolara odlazak Vittorije Salizzoni koja je tiho preminula 22. studenoga ujutro, samo nekoliko dana prije nego što je napunila 92 godine.

Vittoria Salizzoni rodila se u mjestu Martignano blizu Trenta 27. studenoga 1924. kao treće od osmero djece Marije i Davida Salizzoni. Dok je bila dijete njezina je obitelj emigrirala u Francusku, gdje su ostali 12 godina. U Trento su se vratili u jeku Drugoga svjetskog rata 1941. godine. Vittoria je 7. siječnja 1945. upoznala Chiaru Lubich i uz nju ostala mnogo godina.

Zajedno s drugima Aletta je ponijela ideal jedinstva na Bliski istok, gdje danas mnoge zajednice žive duhovnost jedinstva, u dijalogu i prijateljstvu s ljudima drugih religija. U svom dugom životu Aletta se nije štedjela.

Maria Voce u svojoj je poruci pozvala da se i dalje provodi u praksu Isusova nova zapovijed, uzajamna ljubav, kako bi Isus uvijek bio duhovno nazočan među svima. Tu je značajku Aletta uvijek isticala samom svojom nazočnošću.

 

Više o Aletti u intervjuu objavljenom u Novom svijetu godine 2011.

http://fokolar.hr/necu-umrijeti

 

Print Friendly, PDF & Email