Gostoljubivo mu otvorimo srce

Uoči Božića predlažemo našim čitateljima članak Igina Giordanija objavljen u talijanskim novinama Quotidiano 24. prosinca 1944. godine.

 20130812-a

 

 

Za naše pradjedove pojam Krist je značio kralj. No Krist je bio kralj izvan prihvaćenih obrazaca. Rodio se u staji jedne seoske kćeri, među blagom i pastirima. Gdje su drugi vladari gledali s visoka, spuštajući se s trona da bi gospodarili, On je došao odozdo, iz posljednjeg sloja, kako bi služio: podložan svima, da bi bio sveopći sluga. U služenju se sastojalo njegovo kraljevanje.

 Sve je jednostavno i očaravajuće, poput idile, u rođenju ovoga djeteta u srcu vjetrovite noći – u srcu noći svih vremena – djeteta poslanoga za spas. Jer svijetu je bilo potrebno spasenje. Bio je prepun zla, zahvaćen bolešću, visokom temperaturom u kojoj se čovječanstvo raspadalo. A Isus je donio zdravlje i vratio život, iskorijenio je smrt.

 Kad se pojavio Spasitelj, veliko je svjetlo obasjalo noć. Ostala je noć, ali je ostalo i svjetlo – u kršćanstvu je uvijek Božić. Ne uzmiče se pred smrću, nego se uvijek iznova započinje. A Božić kroz suze nosi radost čak i danas. Budući da je Bog sišao među nas, mi se možemo uzdići Bogu. On se učovječuje, a mi se pobožanstvenjujemo. Mjesto susreta je Njegovo Srce.

 Njegovim rođenjem nastao je novi narod. Anđeo je to navijestio zaprepaštenim pastirima: “Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod!” Veliku radost za sav narod: nitko nije isključen, nijedna klasa ili rasa ili jezik ili boja kože; jer gdje se pojavi obespravljenje, tamo pogađa smrt.

 Crkva je tu za Krista, da bi se Krist svakoga dana opet rodio za svakoga, kao što se za svakoga rodio jedne noći u Betlehemu, i traži da ga ne odbijemo, nego da mu gostoljubivo otvorimo srce, makar bilo prljavo, kao staja. On će se pobrinuti da ga preobrazi u hram prepun anđela.

 

Print Friendly, PDF & Email