Obitelj web foc

 

Za svoj dolazak u svijet Bog je odabrao obitelj. Već bi to bilo dovoljno da shvatimo nezamjenjivost društvenog mikrokozma čiji je nedostižni uzor nazaretska obitelj. U ovom govoru Chiare Lubich svaki član obitelji može naći nadahnuće za svoju ulogu.

 

Što je obitelj? Sociolozi, moralisti, odgojitelji, političari i psiholozi mogli bi dati najrazličitije definicije. No ja sam uvjerena da sve vas nadasve zanima jedna zamisao o obitelji – zamisao Božja.

Što je obitelj za Boga?

Krenimo od jedne tvrdnje. Kada je Bog stvarao, oblikovao je obitelj. Kad se utjelovio, okružio se obitelji. Kad je Isus započeo svoje poslanje i očitovao svoju slavu, slavio je novu obitelj. Bilo bi dovoljno to da bismo shvatili što je obitelj u Božjoj zamisli.

Obitelj nije ništa drugo do splet, škrinja, tajna ljubavi: bračne, majčinske, očinske, sinovske, bratske, ljubavi bake prema unucima, unuka prema djedu, prema tetama, bratićima… Ništa drugo ne sačinjava, ne povezuje, ne daje život obitelji doli ljubav. I ako obitelj u svijetu propadne, to je zato što je nestalo ljubavi. Gdje se ljubav gasi, obitelj se raspada. Eto zašto obitelji trebaju crpsti tamo gdje je izvor ljubavi. Bog Ljubav zna što je obitelj. On ju je stvorio kao remek-djelo ljubavi, znak, simbol, model svakog drugog svog nauma. Ako je On stvorio obitelj oblikujući je ljubavlju, On će je moći i ozdraviti ljubavlju.

ChiaraLubich_1981Da bi se obitelji vratilo njezino pravo lice, da bi se vratio njezin sjaj, uz razne govore, opomene, usmjeravanja, uz iznošenje iskustava, vrijedi nadasve onaj sjajan i univerzalan primjer što ga je vječna Mudrost izmislila: nazaretska obitelj. U nju sve obitelji svijeta koje jesu i koje će biti, mogu gledati kao uzor. I ne samo obitelji: pojedini članovi obitelji mogu se na njoj nadahnuti da bi znali kako se ponašati, kakav stav zauzeti, kakve odnose uspostavljati, kakve krjeposti gajiti.

Svaki muškarac na svijetu, bio on supružnik ili otac, u Marijinom će zaručniku i Isusovom poočimu Josipu uvijek naći svjetlo, poticaj, izvor nadahnuća. Od njega će se naučiti iskušanoj vjernosti, herojskoj čistoći, snazi, tihoj djelotvornosti, poštovanju, štovanju i zaštiti majke svoje djece, sudjelovanju u obiteljskim brigama…

A svaka žena, bila ona supruga ili majka, u Mariji može otkriti svoj uzor, svoju jednakost s muškarcem i svoj identitet. U Josipovoj će zaručnici vidjeti u potpunosti ostvarenu želju da i ona bude protagonist, od nje će razumjeti kako prijeći obiteljski krug da bi, na dobro mnogih, širila bogatstva koja su njoj svojstvena: sposobnost da se žrtvuje, nutarnji duhovni život koji joj daje sigurnost, vjeru po kojoj se ističe, urođenu potrebu da se izdigne i da izdigne druge zračeći nevinost, ljepotu, čistoću.

Tako će i djeca u Isusu i njegovom obiteljskom životu s Marijom i Josipom pronaći spojene u čudesno jedinstvo dvije sklonosti koje ih mogu mučiti: potrebu da se potvrde kao druga generacija koja treba otvoriti novo povijesno poglavlje i želju da se sklone u sjenu svojih dragih, u ljubavi i u poslušnosti.

Da, Sveta Obitelj, biser udruženog čovječanstva, koja odražava život Trojstva gdje ljubav čini Boga jednim, neka bude pred nama, neka bude sa svima nama za dobro obitelji u svijetu, obitelji u Crkvi i na slavu Božju.

 

Chiara Lubich

 

 

Print Friendly, PDF & Email