SMU 2021 Margaret

 

U sklopu Tjedna ujedinjenog svijeta (od 1. do 9. svibnja 2021.) mladi Pokreta fokolara upitali su predsjednicu Margaret Karram što želi predati budućim naraštajima. Donosimo sažetak njezine poruke.

 

 

Pozdrav svima vama koji sudjelujete na 1. svibnju, povezani iz raznih dijelova svijeta. Postoje pojmovi i riječi koji će uvijek ostati suvremeni, ne samo 2021. ili 2031. godine, već su prelazili i prelaze kroz stoljeća.

 

Željela bih istaknuti dvije koje su, po mojem mišljenju, u temelju svake promjene, revolucije i razvoja pojedinaca i naroda.

 

Prva riječ je HRABROST.

 

Ništa se nikada neće promijeniti ako ne započnemo, ako ne riskiramo, ako ne zasučemo rukave i – dodala bih – ako se ne nastavimo i dalje sve odlučnije i aktivnije zalagati za veće dobro. Nije lako, znam, to zahtijeva i žrtvu, ali nismo sami, mnogi od vas su već na putu, a mnogo nas je i po cijelom svijetu. Ponekad je najteže započeti, napraviti prvi korak, a zatim nastaviti raditi zajedno. Nastojmo ne propustiti ovu priliku!

 

Druga je riječ upravo BRIGA.

 

Nakon ove krize koju je nametnula pandemija, a koja je zahvatila tri četvrtine svijeta, sve više osjećamo potrebu odgovoriti na sve to upravo brigom jedni o drugima, dijeljenjem znanja, vještina i dobara. Samo tako ćemo se spasiti.

 

To je vrlo moćno cjepivo jer liječi samoću, ravnodušnost, udaljenost, kao i konkretnije potrebe poput gladi, posla, mira. Zapravo, ljubav u osobama koje dotakne naša briga pokreće želju da uzvrate i šire antitijela koja pokreću novu kulturu, kulturu brige, a to je sjeme novoga svijeta.

 

Ali najveća je BRIGA ljubiti jedni druge, biti spremni dati život jedni za druge. Ljubiti i dopustiti da nas drugi ljubi.

 

Pitajmo se često: Tko je moj bližnji u ovom trenutku?

 

Željela bih reći i budućim generacijama da sve dok u našim srcima ne prevlada ljubav i dok je ne počnemo provoditi u praksu stvaranjem istinskih, autentičnih veza s onima s kojima živimo, svijet se neće promijeniti. Najveća opasnost je ne ljubiti.

 

Svima želim dobar Tjedan ujedinjenog svijeta! Želim svima vama, kao i samoj sebi, da imamo hrabrosti brinuti jedni o drugima ne izostavljajući nikoga!

 

Izvorni video zapis cijelog razgovora s mladima pogledajte ovdje

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email