Delegati 2020

 

Trodnevnom videokonferencijom delegata Fokolara iz različitih dijelova svijeta s Generalnim vijećem u Rimu započela je još jedna pripremna faza prema Generalnoj skupštini Pokreta koja će se održati u siječnju 2021. godine.

 

Susret odgovornih za Pokret fokolara u svijetu, održan ove godine putem video konferencije, završio je 12. rujna. Taj bi dan u uobičajenim uvjetima bio i posljednji dan mandata sadašnje predsjednice Marije Voce.

 

Ali ova vremena nisu baš uobičajena, pa dolazi do produženja mandata predsjednice. Naime, Generalna skupština, koja ima zadatak izabrati i sva upravljačka tijela Pokreta fokolara, zbog Covida je odgođena i umjesto početkom rujna 2020. održat će se od 24. siječnja do 7. veljače 2021.

 

Kako pretvoriti ovo vrijeme čekanja u vrijeme milosti? To je pitanje otvorilo i usmjerilo susret odgovornih, a na njega je Maria Voce odgovorila duboko i jezgrovito: „Pozvani smo svjedočiti mogućnost trojstvenih odnosa! To jednostavno znači: neka svatko učini sve da drugi dođe do izražaja.“

 

Na zasjedanjima posvećenima dijeljenju života zajednica Fokolara iz raznih zemljopisnih područja istaknuto je globalno zauzimanje u suočavanju s izazovom i novim posljedicama pandemije koronavirusa. Nemogućnost susreta „uživo“ dovela je do povećanja broja digitalnih konferencija kojima se može obuhvatiti više ljudi i tako razbiti teritorijalne sheme ili sheme kategorija koje u trenutnoj situaciji pokazuju različita ograničenja. Gospodarske poteškoće zahtijevaju nova promišljanja u potrazi za rješenjima, u cilju trezvenog i održivog načina života i u korist odgovarajućih djela i struktura. Nadalje, ozračje sve veće osobne i zajedničke nesigurnosti potiče na novi odabir evanđeoskoga života u vidu ujedinjenoga svijeta.

 

Treći dan susreta označio je početak dodatnog pripremnog puta Pokreta prema Generalnoj skupštini 2021. godine. Pridobiveno vrijeme poslužit će olakšavanju većeg sudjelovanja i kapilarnije priprave – sinodalnog puta. Do 24. listopada članovi Pokreta imat će priliku produbiti do sada prikupljene tematike kako bi utvrdili kojima dati prednost i koje unijeti u radni dokument. Prije Božića sudionici Skupštine imat će priliku upoznati moguće kandidatkinje i kandidate za predsjednicu i dopredsjednika. U nizu video konferencija raspravit će se glavne teme uz pomoć vanjskih stručnjaka. Priprava će završiti u prvim tjednima siječnja, radom sudionika po skupinama.

 

Joachim Schwind

Print Friendly, PDF & Email