Emmaus

 

 

Poruka predsjednice Pokreta fokolara Marije Voce zajednicama Pokreta u svijetu za 14. ožujka, obljetnicu smrti Chiare Lubich

 

Doista sam sretna što se mogu obratiti svima u svijetu upravo danas 14. ožujka, na dan Chiarina rođenja za nebo i u godini kada obilježavamo stotu obljetnicu njezina rođenja.

 

Od početka godine radovali smo se mnogim izvanrednim događanjima koji su se održali i dalje se održavaju u cijelome svijetu. Ta su događanja pobudila i veliko zanimanje medija, kako za Chiaru kao osobu, tako i za plodove karizme u njezinoj velikoj obitelji. Doista ju mnogi susreću! Željeli bismo da se ta radost nastavi, kao i mnoga događanja, susreti, aktivnosti, konferencije i zajednička euharistijska slavlja. No, dobro znamo, situacija se promijenila.

 

Epidemija uzrokovana koronavirusom prisiljava mnoge zemlje našega planeta na drastične mjere kako bi se zaustavila zaraza. Izolacija i fizička udaljenost za sada su najučinkovitiji načini, zajedno sa zabranom svake vrste susreta ili javnog događanja. Ovdje u Italiji obustavljena su čak i liturgijska slavlja!

 

Već tjednima sa strepnjom pratimo stanje u Kini. Srećom, već počinju pristizati prve bolje vijesti – zaraza i smrtnost znatno opadaju. No ovdje u Italiji i u nekoliko drugih zemalja svijeta situacija je i dalje vrlo ozbiljna.

 

Znamo dobro da koronavirus nije jedina kriza s kojom se suočava čovječanstvo: mislim na aktualne sukobe, primjerice u Siriji, na migrante prisiljene bježati iz svojih zemalja, na stare i nove epidemije u nekim afričkim zemljama.

 

Naravno, za mnoge od nas koji živimo u izolaciji – i ja vam se sada obraćam iz kuće – to je potpuno novo iskustvo. Jer stvoreni smo za zajedništvo i jedinstvo, a to se može vidjeti iz plodova ovoga bolnog razdoblja, o čemu ste me mnogi od vas obavijestili. Na tome vam od srca zahvaljujem. Vi ste živo svjedočanstvo da nam, čak i u ekstremnim uvjetima, nitko ne može oduzeti Boga i ne može nas spriječiti da ljubimo.

 

Na mnoge načine možemo pružiti potporu i utjehu, prije svega molitvom. Potom možemo umnažati djela ljubavi: putem telefonskog razgovora, WhatsApp poruke, e-pošte, da se nitko ne bi osjećao sam: oni koji moraju ostati kod kuće, ali ni bolesni, ni oni koji daju sve od sebe da liječe, tješe i prate, i svi oni koji trpe posljedice ove situacije. Ukratko, pokrenimo kreativnost, maštu… Naši nas GEN tome uče dijeleći iskustva na društvenim mrežama, i ne samo oni.

 

Samo tako, samo dijeljenjem gesta ljubavi, što ih uvijek možemo činiti, zarazit ćemo se antivirusom nade, antivirusom bratstva.

 

Proći će trenuci, dani, možda i tjedni ili mjeseci… ne znamo koliko. Ali proći će. Ako ih budemo živjeli dobro, iznova ćemo otkriti živu i snažnu Isusovu prisutnost u življenju Evanđelja, u bratu, u Isusu među nama, koju čak i na daleko možemo zadržati u našoj velikoj obitelji; a nadasve u ljubljenoj boli, u kojoj prepoznajemo Napuštenog Isusa – „Chiarinoga Boga“, kako ga rado naziva biskup Trenta. U Njemu ćemo susresti i nju i naučit ćemo svaku situaciju promatrati njezinim očima. I mi ćemo moći ponoviti iskustvo Chiare i njezinih prvih sljedbenica. One nisu ni primijetile da je bio rat, niti da je završio. Bile su obuzete Bogom i njegovom ljubavlju, pa je stvarnost koju su živjele bila jača od svega. Sve je započelo s tom novom vjerom u Božju ljubav.

 

Krenimo i mi danas iznova, uvjereni da je sve Ljubav. Ako ostanemo sjedinjeni u molitvi i u ljubavi prema svima, doprinijet ćemo širenju nade i uzdizanju svijeta. To će biti najbolji način da proslavimo Chiaru i njezin – naš veliki Ideal.

 

Ostajem sa svima vama, ma gdje bili. Pozdrav!

 

 

Print Friendly, PDF & Email