Chiara Lubich a FontemDanas se vodi široka rasprava o doprinosu žene u životu Crkve. Pritom se često spominje ime Chiare Lubich, preminule 14. ožujka 2008., zbog njezine velike duhovne i misaone baštine te brojnih djela. Šesta obljetnica njezine smrti bit će prigoda da se u mnogim gradovima svijeta obilježi spomen na nju s različitih aspekata i da se javnost upozna s njezinom ostavštinom.

O njezinom doprinosu jačanju ekumenskog dijaloga promišljat će se u Pretoriji (Južna Afrika) s generalnim tajnikom Nizozemske reformirane crkve dr. Kobusom Gerberom, te u Melbourneu i u Perthu (Australija). Obitelj, jedna od Chiarinih omiljenih tema, bit će u središtu raznih manifestacija, među ostalim u Luksemburgu, Lublinu (Poljska) i Sivigli (Španjolska), također i u vidu priprave na narednu izvanrednu sinodu biskupa u listopadu u Vatikanu. Jedna ulica u Porto Alegreu (Brazil) dobit će njezino ime, a u Perugi (Italija) će jedna ulica dobiti ime po blaženoj Chiari Luce Badano, duhovnoj kćeri Chiare Lubich. Događaji kulturnog karaktera, predstavljanja knjiga, koncerti i sl. održat će se u više gradova. Brojne će se zajednice Pokreta fokolara u malim mjestima kao i u velikim metropolama okupiti kako bi zahvalili Bogu što je čovječanstvu darovao Chiaru Lubich. U mnogim mjestima bit će nazočni biskupi, primjerice u Sidneyu (Australija) kardinal George Pello, u Wellingtonu (Novi Zeland) nadbiskup John Dew, u Olomucu (Češka) nadbiskup Jan Graubner, u Mestre (Italija) patrijarh Venecije mons. Moraglia, u Lisabonu (Portugal) patrijarh mons. Clemente. O njezinu doprinosu međuvjerskom dijalogu govorit će se u islamskom Noor centru u Torontu (Kanada), i u mnogim gradovima Europe, Bliskog Istoka i Afrike.

Pod naslovom “Chiara i religije – zajedno prema jedinstvu obitelji čovječanstva” 20. ožujka održat će se skup u velikoj auli Papinskog sveučilišta Urbaniana u Rimu. Ličnosti iz raznih religija koje su imale osobni kontakt s njom prisjetit će se lika Chiare Lubich. Taj će skup biti završna etapa međureligijskog simpozija u Castelgandolfu, uz sudjelovanje kršćana i vjernika drugih vjerskih tradicija: židovstva, islama, hinduizma, budizma, šintuizma i sikhizma.

Chiara varioObljetnica Chiarine smrti u Hrvatskoj obilježit će se otvorenim danima u Splitu i Križevcima 16. ožujka.

U središtu Pokreta fokolara Faro u Križevcima okupljanje počinje u 11 sati, u 11.30 je sveta misa u grkokatoličkoj katedrali Presvetog Trojstva, slijedi ručak, a u 15 do 17 sati prigodan program. Zajednice Pokreta iz sjeverne Hrvatske u Križevcima će obilježiti šestu obljetnicu Chiarine smrti i sedamdesetu od nastanka Pokreta (7.12.1943) promišljajući o uzajamnoj ljubavi, jednoj od točaka duhovnosti jedinstva, iz koje je proizišlo zalaganje na osobnom, crkvenom i društvenom području. Predstavit će se život lokalnih zajednica s naglaskom na društveno odgovorno djelovanje.

Tema otvorenog dana u Splitu je ODGOJ izazov našeg vremena. Program počinje u 15.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, Zrinsko-frankopanska 19. Naglasak će biti na doprinosu Chiare Lubich, dobitnice počasnog doktorata iz pedagogije na sveučilištu u Washingtonu i UNESCO-ve nagrade odgoj za mir, odgoju i odgojnoj znanosti. Spomenut će se teoretske smjernice proizišle iz prakticiranja evanđeoskog ideala jedinstva, iskustva pojedinaca i predstaviti projekt dječjeg vrtića Zraka sunca, u kojemu se primjenjuju načela pedagogije zajedništva.

Svetu misu u 17.30 sati predvodit će splitsko makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

U pozadini šeste obljetnice odvija se preliminarna faza kauze za kanonizaciju Chiare Lubich, nakon što je 7. prosinca 2013. sadašnja predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce potpisala službeni zahtjev biskupu Frascatija mons. Raffaellu Martinelliju. “Taj čin je i poziv svima nama na još veću svetost, da je gradimo dan za danom u našem životu, kako bismo doprinijeli da na svjetlo izađe ona svetost naroda kojoj je Chiara težila”, rekla je tada Maria Voce obraćajući se članovima Pokreta. Mons. Martinelli je u ova tri mjeseca poduzeo razne proceduralne radnje. Odobrio je imenovanje postulatora od strane inicijatora kauze te dva vice postulatora i teologa cenzora, povijesne komisije i jednog suda ad hoc koji će osigurati skupljanje svjedočanstava i dokaza koji bi se inače mogli izgubiti.

Print Friendly, PDF & Email