DSC08154Obilježena 70. obljetnica Djela Marijina – Pokreta fokolara

 

U Centru Mariapoli u Križevcima u nedjelju 16. ožujka okupilo se oko 360 sudionika iz zajednica sjeverne Hrvatske na susretu Djela Marijina – Pokreta fokolara, kojim je obilježena sedamdeseta obljetnica njegova osnutka i šesta obljetnica smrti utemeljiteljice Chiare Lubich..

Program je započeo Svetom misom, a nastavljen je druženjem te prigodnim programom pod naslovom „Privlačnost našega doba: prožeti čovječanstvo Božjim svjetlom“. Chiara Lubich je sa svojim prijateljicama, na samom početku  rađanja Pokreta, otkrila da se u Isusovoj Novoj zapovijedi: «Ljubite se uzajamno kao što sam ja ljubio vas», krije najviši izraz ljubavi, to jest, mjera Isusove ljubavi, te je uzimaju za temelj svoga života.

Prisjećajući se početaka Pokreta fokolara koji sežu u vrijeme 2. svjetskog rata u Italiji, te širenja po cijelom svijetu moglo se vidjeti kako ta misao vodilja pronalazi svoje izraze u raznim društvenim djelovanjima ulazeći u sve pore društva, oduševljava sve generacije, osobe različitih nacionalnosti, profesija pa i vjeroispovjesti.

IMGP3916origPredstavljeno je široko područje djelovanja članova Pokreta u raznim lokalnim zajednicama u sjevernom dijelu Hrvatske: Križevcima, Ivanić Gradu, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu, pa u Istri i u cijeloj Slavoniji, njihova prisutnost u humanitarnom radu, politici, pedagogiji, umjetnosti te u radu s djecom, mladima i obiteljima.

Među sudionicima proslave moglo se osjetiti da je i nakon sedamdeset godina još uvijek živ entuzijazam i zalaganje u ostvarenju cilja da svijet postane ljepše mjesto za sve, da svijet postane jedna velika obitelj.

Andrijana Lovrić

Print Friendly, PDF & Email