Tajne ZagrebObilježavanje devete obljetnice smrti službenice Božje Chiare Lubich (22.1.1920.-14.3.2008.) utemeljiteljice Djela Marijina – Pokreta fokolara u znaku je obitelji, jer se ove godine obilježava i 50 godina od osnivanja „Novih obitelji”. Tim povodom je u subotu, 11. ožujka u dvorani Svetoga Franje samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu predstavljena knjiga „Tajna života u dvoje” čiji su autori Anna i Alberto Friso.
Predstavljanju je prethodilo euharistijsko slavlje u kapeli Svetoga Duha uz župnu crkvu sv. Antuna Padovanskoga koje je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico. Nuncij se pridružio članovima Pokreta fokolara na predstavljanju knjige, te u kratkom obraćanju izrazio radost što može nazočiti ovom susretu.
Knjigu je predstavio voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić, dr. med. koji je pohvalio inicijativu da se u prigodi proslave 50 godina „novih obitelji” predstavi ova knjiga, jer su se autori susretali sa samom Chiarom dijeleći njezino uvjerenje da je duhovnost jedinstva osobito primjerena obiteljima, jer je obitelj izvorno mala zajednica osoba sjedinjenih ljubavlju.
Nadalje je primijetio kako je Chiara pozvala supružnike Friso da obrate pozornost na rastavljene, razvedene i ponovno vjenčane nazvavši ih „licem Isusa raspetoga i napuštenoga”. Oni su na taj njezin poziv odgovori vodeći se mišlju, da ako se uistinu smjestimo u zraku ljubavi koja se oslanja na apsolutno, onda sve postaje moguće: prihvaćanje, služenje, slušanje, bezuvjetna ljubav, sebedarje, praštanje. „Nisu li to ključne riječi koje možemo pročitati u pobudnici pape Franje ‘Radost ljubavi'”, upitao je.
Osvrćući se na sam naslov, predstavljač je rekao „u okviru Chiarine duhovnosti zajedništva može se zaključiti da je naslov ove knjige izvrsno pogođen, jer za muškarca i ženu otkrivanje tajne života u dvoje zapravo je put otkrivanja kako da sve više budu jedno u skladu s Božjim naumom, a zatim da se u kontekstu misijskog i evangelizacijskog poslanja trude da svi budu jedno i postanu udovi njegove Crkve, što je zapravo bila i Isusova najveća želja i cilj njegova djelovanja. Otajstvo je to koje smo pozvani otkrivati tijekom cijeloga života, a svaka pomoć pa tako i ova vrijedna knjiga u tom otkrivanju više je nego dobrodošla”.
Da je jedinstvo cilj koji se u ljubavi priželjkuje, otkrivaju i sami autori, rekao je Hodžić, te nastavio „oni su u tekstovima u knjižici temeljem konkretnih iskustava tisuće bračnih parova koji su prihvatili duhovnost Chiare Lubich željeli oslikati ljubav o kojoj ona govori: ljubav koja može opstati tijekom vremena usprkos problemima i navikavanju, ljubav koja može ponovno procvjetati i koja u konačnici može zaliječiti rane. To je zapravo ona ljubav o kojoj čitamo i u Hvalospjevu ljubavi, ljubav koja je dar i koja pretpostavlja uzajamno sebedarno darivanje”.
Osvrčući se na sam sadržaj, Hodžić citirao riječi samih autora koji ističu da su „iz Chiarine duhovne baštine izvukli pet tajni koje su doprinijele poboljšanju odnosa velikog broja obitelji na svim stranama svijeta i spasile bračne parove koji su bili na rubu ponora ili još dalje”.
Izrazio je nadu, da će ova knjižica biti od pomoći i bračnim parovima u Hrvatskoj, čemu može doprinijeti i sam džepni format.
U nastavku predstavljanje samih etapa, odnosno tajni života bili su obogaćeni svjedočanstvima supružnika, obitelji.
Na prvom mjestu to je „savez”. Autori podsjećaju da dvoje supružnika sklapajući brak, sklapaju savez doživotne ljubavi u braku koja je jezgra obitelji. Ističu kako savez ostaje neizbrisiv, a obvezuje već u naravnom obliku, ali još i više ako je sklopljen u vjerskom obliku pri čemu naglašavaju sakramentalnu dimenziju kršćanskoga braka kada Bog dolazi među supružnike kao treći da opečati taj savez.
Govoreći drugoj „tajni” komuniciranju, Hodžić je istaknuo kako su tome autori posvetili najveći broj stranica. Promišljanje o toj tajni supružnici Friso započinju tvrdnjom kako je jedan od izazova po kojima se mjeri čvrstoća bračnog para sposobnost upravljanja različitostima. Autori ističu da je dobro autentičnu komunikaciju osim sa supružnikom razvijati s djecom dok su još mala.
Uz slijedeću tajnu „zajedništvo duše” Hodžić je naglasio, kako autori ističu da jedinstvo zahvaća sve čovjekove dimenzije karaktera, tako još više duha i duše. „U stanju jedinstva moguće je komunicirati i ono najintimnije što nosimo u svojoj nutrini, pa i Bogom dane uvide i duhovna iskustva”.
Nadalje, uz tajnu „trenutak istine” Hodžić je rekao: „Autori trenutak istine označuju kao najistančaniji izraz uzajamne ljubavi, kao umijeće kojemu je potrebno bistrenje i strpljivo očekivanje pravog trenutka”. Petu tajnu naslovljenu „razgovor” autori su potkrijepili primjerima parova koji su se našli pred preprekama i teškoćama koje nisu znali sami prevladati. „Naime, dok se prve četiri tajne primjenjuju unutar života bračnoga para, peta tajna izlazi iz toga okvira, jer u slučaju teškoća koje nadilaze snage supružnika rješenje se traži kroz razgovor s iskusnijim bračnim parovima, odnosno umrežavanje s njima”. Hodžić je istaknuo kako je tomu na tragu i osnivanje zajednica obitelji po župama u Hrvatskoj praćenjem mladih obitelji i uvođenjem mentora koji bi imali takvu ulogu. Podsjetio je, kako kod nas djeluju i crkvena bračna i obiteljska savjetovališta.
U završnom dijelu djeca su scenskim prikazom predstavili kako žive poticaje „Kocku ljubavi”.

Izvor: IKA

 

Print Friendly, PDF & Email