Bizovac mladi (4)

Generacije učenika u Bizovcu, u sedmom razredu osnovne škole, imale su priliku susresti se s časopisom Novi svijet. Uz temu ekumenizam i dijalog s različitima svaki učenik na satu vjeronauka dobiva časopis u ruke i iz sadržaja traži članak koji mu je zanimljiv po svome tematskom sadržaju. Po izboru i čitanju teksta dobiva zadatak predstaviti ga ostalim učenicima. Na taj način po prvi puta koriste za njih nove pojmove: Pokret fokolara, Marijapoli Faro, ekonomija zajedništva, kocka ljubavi, molitva za jedinstvo… Korak dalje napravila je ovogodišnja generacija osmaša koja je pokazala zanimanje za odlazak u gradić Faro. Uslijedio je kontakt s gradićem i dogovoren je termin trodnevnog gostovanja, od 27. do 29. studenog 2015.

Trodnevni boravak u gradiću imao je za cilj upoznati aktivnosti koje proizlaze iz duhovnosti Pokreta fokolara. Bila je to prilika da se Bizovac mladi (3)dogodi susret sa stanovnicima gradića, te da se čuju njihova iskustva raznolikog djelovanja i življenja po riječima iz Evanđelja. Za učenike iz Bizovca bila je to neobična projektna nastava  koja je potvrdila istinitost opredjeljenja za Isusa i služenja bližnjima. Različita iskustva, od vrtića Zraka sunca, pa sve do video svjedočanstava  Djela Marijina, za učenice i učenike bila su poput duhovnih iskri. Sve su iskre “pohranjene” u njihovim mislima i srcima, a svaka će iskra u datom životnom trenutku zapaliti vatru vjere s kojom će posvjedočiti svoje prijateljstvo s Isusom. Budući srednjoškolci još ne znaju u koju će se srednju školu upisati, a još manje kakvom će razredu pripadati. Različitosti drugih i drugačijih bit će za njih prigoda da svojom iskrom upale vatru razumijevanja i prihvaćanja, suradnje i dijaloga. A kad se budu susretali s ekonomskim proračunima neka posvjedoče da je jedini pravedni model poslovanja onaj koji ima za uzor Ekonomiju zajedništva.

Bizovac mladi (2)Uz igrokaz  o Chiari Luce ostat će u sjećanju susret s vršnjacima čiji je uzor posebna djevojka, blaženica. Prvi puta su čuli za nju, ali njene riječi s bolesničke postelje ponijet će u svoj život jer su  izrečene u susretu sa živim Isusom. Molitva bdijenja pred ikonostasom, sa svijećom u ruci, za mlade iz Bizovca bila je molitva za mir u svijetu i za mir u srcima ljudi. S tim činom ujedinili su se s mnogim mladima koji na govor o ratu i nemirima u svijetu uzvraćaju molitvom za mir.

Dolaskom u gradić Faro mladi iz Bizovca upoznali su Pokret koji moli i djeluje, svjedoči i gradi, živi i slavi svoju pripadnost Kristovoj Crkvi. Tri dana zajedno, sa stanovnicima gradića Faro, živjeli su ideju Novoga svijeta.

 

Slaven Školka

Veronika Sudar

Print Friendly, PDF & Email