Slovenija1Maria Emmaus Voce i Giancarlo Faletti od 1. do 6. kolovoza boravili u Sloveniji

Članovi Pokreta fokolara iz Slovenije nazvali su nezaboravnim tjedan dana proživljen s Emmaus i Giancarlom. Značajka ovoga događaja kojemu je teško dati pravo ime bila je izuzetna jednostavnost, srdačnost, zarazna vedrina ali i duboka ukorijenjenost u Bogu, sve od pristanka zrakoplova u tršćansku zračnu luku Ronchi, gdje su Emmaus pričekali članovi Pokreta iz primorskog i goriškog dijela Slovenije te Talijani iz Trsta i Gorice.

Tijekom svoga posjeta predsjednica i dopredsjednik susreli su se s raznim ličnostima. Nakon što su u srijedu 3. kolovoza razgledali povijesno središte Ljubljane, u zgradi slovenskog parlamenta pozdravili su dopredsjednicu Vasju Klavora koja ih je primila izvanrednom srdačnošću. Zajedno su se podsjetili na posjet Chiare Lubich 1999. godine.

 Maria Voce i Giancarlo Faletti susreli su se s evangeličkim pastorom Gezom Filo. On im je zahvalio za doprinos Fokolara ekumenskom i društvenom dijalogu u zemlji. U ime svoga biskupa Chiaru Lubich nazvao je “osobom poslanom od Boga”.

 Dječji vrtić “Sončni žarek” u Škofji Loci već sedam godina odgaja mališane u skladu sa smjernicama pedagogije zajedništva. Emmaus i Giancarlo posjetili su ga 2. kolovoza i uvjerili se kako je iz evanđeoskog iskustva nastao pilot-projekt kojim se predviđa odgoj temeljen na uzajamnom odnosu u poštovanju, slušanju i ljubavi, a njime su, uz 120 djece polaznika, obuhvaćeni odgojitelji i roditelji.

 Na dnevnom redu bio je i susret s odgovornima za crkvene pokrete u Sloveniji. Koordinator Janez Cerkovnik u ime sedam nazočnih pokreta predstavio je zajedničko djelovanje pokreta posljednjih godina istaknuvši njihovu sve veću ulogu u slovenskom društvenom i crkvenom prostoru. Maria Voce je podsjetila kako je zalaganje za zajedništvo među pokretima bila želja Svetog oca Ivana Pavla II., a za nju se na Duhove 1998. zauzela Chiara Lubich. Zato ta suradnja ima prvenstvo u djelovanju Pokreta fokolara.

 No najznačajniji je bio susret s 1200 članova Pokreta fokolara iz svih krajeva Slovenije u sportskoj dvorani Medvode, nedaleko od Ljubljane, dokaz rasprostranjenosti i vitalnosti lokalnih zajednica, gdje su se isticale brojne mlade obitelji s mnogo živahne djece.

 Mariji Voce i Giancarlu Falettiju predstavili su se pjesmom i riječju. Ispričali su kako je Pokret došao u Sloveniju i kako se proširio, sjajnu pripovijest koja je imala i svoje teške etape. Kroz svjedočanstva predstavnika raznih naraštaja, izložena u ozračju topline obitelji koja se okupila na dugo očekivano slavlje, predstavljen je današnji život zajednice Pokreta u Sloveniji. Dok su izvodili koreografiju mladi su zamolili Mariju Voce da im da jedno geslo, na što je ona na slovenskom jeziku odlučno uskliknula: “Pogum!” (Hrabro!)

 U skladu s tim usklikom Maria Voce i Giancarlo Faletti potom su odgovarali na brojna pitanja mladih i odraslih, svećenika i bračnih parova, a njihovi su odgovori bili bogati iskustvom i mudrošću. Među ostalim su progovorili o tome što istočna Europa može ponuditi zemljama zapadne Europe: “Možda su zemlje istočne Europe doživjele jednu vrstu jedinstva, s nekim vrednotama, ali to se jedinstvo urušilo jer nije bilo izgrađeno na Bogu. Upravo te zemlje pred materijalističkom agresivnošću moraju pomoći drugim zemljama Europe da otkriju kako se ne može izgraditi pravo jedinstvo ako ne počiva na Bogu. Vi – dodala je – vašim iskustvom možete reći da je jedina revolucija s pozitivnim plodovima ona evanđeoska.” Odatle potreba da se živi i govori, da se poboljšamo u svjedočenju radikalnosti evanđelja, životom i riječju – bez bojazni.

 Tu autentičnu predaju Maria Voce je ponudila slovenskom narodu, u ovoj zemlji gdje je našla puno sklada. “Ovaj život zajedništva – plod uzajamne ljubavi – koji smo osjetili čim smo došli i koji je označio ovaj posjet, neka bude potpun, sa svima i sa svakim. Ponesimo ga čitavom svijetu”, zaključila je.

 Sutradan, 4. kolovoza, predsjednica je posjetila ljubljanskog nadbiskupa i predsjednika Slovenske biskupske konferencije mons. Antona Stresa. Potom se susrela sa svećenicima Pokreta fokolara i s redovnicima koji žive duhovnost jedinstva, zaključivši svetom misom u marijanskom svetištu Brezje, 50 km od glavnoga grada.

 Posjet Sloveniji bio je u znaku življenja evanđeoske riječi radikalnošću prvih vremena i njezinog širenja svima. Valerija Brenčič

Slovenija2Graditi mostove

Maria Voce je prije svog dolaska dala intervju za slovenski Novi svet. Donosimo odgovor na jedno od pitanja.

U posljednjim godinama u Sloveniji se događa rastuća polarizacija društva koja podriva odnose između Crkve i laičkog svijeta, sve do određene nesnošljivosti. Kako možemo ozdraviti ovu ranu i doprinijeti da se vrate prave vrednote u svijet u kojem živimo?
Mislim da nadasve treba vjerovati i oslanjati se na ono istinsko što postoji u dubini duše svakog čovjeka. Svi, vjernici ili nevjernici, u sebi nose vrednote. Potrebno je istaknuti ono pozitivno što postoji u svakome i znati izgraditi mostove sa svima. Pod tim vidom karizma jedinstva koju nastojimo živjeti ima u sebi snagu i svjetlo što nadilaze nas kao osobe, naše sposobnosti i naše inicijative.

Mislim da te vrednote potom možemo ponuditi kroz osobno i zajedničko svjedočanstvo: vrednotu života, čovjeka, obitelji… te vrednote Bog ucjepljuje u nas i one se moraju ogledati u našem životu dajući mu uvjerljivost i puninu.

Na kraju bih rekla da treba ponuditi i naše stajalište, ali slobodno, nenavezano, poštujući drugoga. Jednom riječju, kao dar ljubavi.

 

Print Friendly, PDF & Email