Odgajati se za odgajanje (6) a

 

U gradiću Faro u Križevcima od 12. do 14. siječnja održan je međunarodni seminar za formaciju asistenata i animatora novih naraštaja u Pokretu fokolara

 

Danas se djeca i mladi mnogo puta nalaze pred poteškoćama u odrastanju, kao i njihovi odgojitelji koji često nemaju pravi način kako se nositi s problemima kao što su dezintegrirane obitelji, nasilje, siromaštvo, marginalizacija. K tome još pridodajmo i druge izazove tipične za naše vrijeme globalizacije: multikulturalnost, multireligioznost, nove tehnologije, a koji nas potiču da im pristupimo kreativno. Zato se posljednjih godina javlja sve veća potreba za edukacijom asistenata tj. animatora mladih koji se suočavaju s novim, važnim i vrlo zahtjevnim odgojnim izazovima.

Pred ovim stvarnostima Pokret fokolara predlaže projekt EDUxEDU – Odgojiti se za odgajanje, kao odgovarajuću kontinuiranu formaciju za sve one koji slijede pedagogiju karizme Chiare Lubich prateći djecu i mlade u njihovom tjelesnom i duhovnom rastu.  Pokret fokolara izradio ga je zajedno sa Sveučilištem Lumsa (Rim) i Sveučilišnim institutom Sophia (Loppiano).  Ovaj projekt trebao bi osigurati  mogućnost susretanja za odgojitelje, biti poput laboratorija u kojem bi se, uz  produbljivanje različitih antropoloških, psiholoških, odgojnih i duhovnih aspekata, pomno obrađivale nove ideje i modeli formacije u djetinjstvu. Jedan takav međunarodni seminar održao se u gradiću Faro u Križevcima od 12. do 14. siječnja sa oko 70 sudionika iz 8 zemalja, a vodili su ga gosti iz centra za mlade iz Rima.

Odgajati se za odgajanje (8)U suštini metodologije rada je prepoznavanje i potvrđivanje svake osobe bez obzira na dob i isticanje svega onoga što ona može dati. Promiče se nova vizija djece i mladih koji nisu više samo krhka i potrebita bića već protagonisti i aktivni graditelji osobnih odnosa. Nisu više samo oni koji traže pažnju odraslih, već preko svoje specifične osjetljivosti, mudrosti i kreativnosti daju doprinos u društvenom razvoju. Tako se razvija uzajamnost i upravo ona postaje odgojno sredstvo, a odnos mjesto u kojem odgoj postaje iskustvo osobnog i zajedničkog rasta.

U projektu do izražaja dolazi i sinergija među naraštajima: mladi prate najmlađu djecu, a odrasli slijede ono što rade mladi. Tipično za duhovnost jedinstva! Dolazi se do toga da zajednica može odgajati druge, ali i razvijati sebe.

 

Tako je dan ranije 11. siječnja održan poseban susret za 20-tak mladih u dobi od 14 do 17 godina koji se žele posvetiti najmlađem uzrastu. Jedan od njih, Luka Kopilović, nam je ispričao: „Bilo nas je iz različitih krajeva. Učili su nas kako biti animatori GEN 4. Odrasli su nam pričali svoja iskustva, govorili nam kako postupati s djecom, kako se postaviti na njihovu razinu i razumjeti ih. Osim toga učili smo i iz primjera kako je Chiara postupala s djecom te čitali kako se Isus odnosio prema djeci. Naučili smo nove stvari, igre, i još kako sve to dobro organizirati. Ovakvi susreti bi se trebali održavati svugdje jer potrebno je još više animatora.“

Odgajati se za odgajanje (10)Mladi te dobi ove godine proživjeli su dva posebna tjedna u kojima je središte događanja bila istočna Europa. Svjetski kamp mladih Čovjek-svijet (Hombre Mundo) povezao je naraštaj od 14 do 17 godina iz cijeloga svijeta i u mnogima proizveo oduševljenje i preobrazbu.

Lorenzo Luccacini, jedan od animatora mladih naraštaja iz gradića Faro zaključuje na kraju seminara: “Za nas u gradiću Faro i u cijeloj Hrvatskoj prošla je godina bila posebna. Ovim seminarom smo zatvorili krug, jer nije se moglo završiti tako veliko iskustvo bez zaključka. Ali trenutak zaključivanja je istodobno i trenutak polaska. Mi se sada nalazimo ovdje zajedno upravo zbog toga jer krećemo u novu avanturu, a to je baš ono što smo započeli ovih dana.”

 

Kako ga iskoristiti dalje u radu s novim naraštajima? Kakvi se odjeci kampa Hombre Mundo zapažaju primjerice u Bratislavi, centru jedne velike teritorijalne zone koja obuhvaća sav nekadašnji istočni blok?

Odgajati se za odgajanje (12)Kasia Wasintyríska (Bratislava): “Ono što se događalo kasnije nije više bilo u tim razmjerima, brojčano, ali sigurno da je bio preokret u razmišljanju i kod nas. Mnogi odrasli su otkrili svu ljepotu rada s mladima. Ali iznad svega mladima je bilo jako važno biti zajedno s drugima iz različitih zemalja. To je pomoglo da raste i odnos među njima u njihovoj zemlji. Poslije smo saznali da su se i oni među sobom dogovarali: ‘Srest ćemo se zajedno ponovo u 10. mjesecu!’, a znamo kako je puno puta teško složiti se da bi se napravio susret za samo jedan dan. U njihovom oduševljenju puni su ideja, a zadatak nas odraslih je pomoći im u ostvarivanju tih ideja. Tako da, bez daljnjega, mislim da je za njih bio jako važan taj susret Hombre Mundo, a sada ćemo vidjeti kako ga nastaviti idućeg ljeta.”

 

Mogu li se ti odnosi odraziti i na povezivanje cijele zone?

“U ovom su trenutku ti odnosi aktualni unutar različitih zemalja i manjih regija, ali mislim da je budućnost cijele zone sve veće umrežavanje, sve više odnosa, sve više uzajamnog poznavanja. Hombre Mundo je bio u Hrvatskoj, a kasnije sam ja primjerice išla u Makedoniju gdje je došla i jedna grupa iz Francuske. Za njih je to bio susret sa sasvim drugačijim svijetom, ali na kraju su rekli: ‘Trebamo na neki način nastaviti ovaj kontakt.’

Mislim da je to jedan način otkrivanja drugog dijela svijeta, svijeta različitih vjeroispovijesti i religija. Osjećaj svetoga na Istoku je relativno snažan. Mi mislimo da nismo više tako religiozni kao nekada, ali kada netko dođe izvana otvori nam oči jer kaže: Ma kakvo bogatstvo vjere imate vi!”

 

Print Friendly, PDF & Email