P1290162Šesta obljetnica smrti Chiare Lubich bila je prigoda da se u Splitu obilježi spomen na nju i njenu misaonu i duhovnu baštinu koja već 70 godina, plamen po plamen, pali poseban žar u srcima ljudi diljem svijeta.

U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, okupili su se članovi Djela te ostali uzvanici svih dobnih uzrasta od Zadra do Dubrovnika. Tema ovog otvorenog dana bila je ODGOJ – izazov našeg vremena. Naglasak je bio na doprinosu Chiare Lubich, dobitnice počasnog doktorata iz pedagogije na sveučilištu u Washingtonu i UNESCO-ve nagrade Odgoj za mir, odgoju i odgojnoj znanosti. Spomenute su teoretske smjernice proizišle iz prakticiranja evanđeoskog ideala jedinstva, te predstavljen projekt dječjeg vrtića Zraka sunca, u kojemu se primjenjuju načela pedagogije zajedništva. Poseban pečat u srcima oko 350 sudionika ostavila su svjedočanstva pojedinaca s područja odgoja.

P1290151Program, koji su pjesmama uveličali zbor djece, VIS “Unica harominia” i “Sperantes”, te koreografijom skupina djevojčica, završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio mr. don Boris Vidović, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Govoreći u svjetlu izlaženja Djela Marijina iz zemlje gdje je pokret nastao, kako bi susreli i druge ljude te došavši tako i do Hrvatske, zaključio je kako je pokret kroz dugi niz godina prošao hod koji mora proći svaka osoba. Istaknuo je kako svakoga Bog poziva da izađe iz sebe i krene u susret drugome.

Mirjana Jovanović

Print Friendly, PDF & Email