Glazbena

 

Od 2. do 4. rujna u Centru Mariapoli Faro u Križevcima održan je četvrti Faro Art Festival, u suradnji s udrugom Ekonomije zajedništva i uz podršku Grada

 

Od same zamisli i prvog festivala uz njegov naziv istaknute su značajke koje ga stalno krase i prate, a izražene su riječima: empatija, neprolaznost, ljepota. Njima su pridodane još tri: međunarodni, međugeneracijski, interaktivni. Nakon završetka ovogodišnjeg festivala može se reći da je svaki imao te osobine i da su one svake godine bile očitije.

 

Tema ovogodišnjeg festivala bila je “Novi svijet”, a cilj mu je bio okupiti brojne zaljubljenike svih uzrasta u umjetnost, kreativni izričaj i maštovitost. Svatko je u brojnim umjetničkim radionicama mogao kroz kreativnost izraziti tu svoju težnju za novim – boljim svijetom.

 

Ove godine sudionici su došli iz čak 7 zemalja. Mogli su se uključiti u radionice plesa, glume, fotografije, crtanja, izrađivanje nakita od stakla, u pop up kreativnu radionicu pod nazivom „Mogu ja“, u izradu mozaika na zidu Centra Mariapoli, kao i u radionicu pod nazivom „Umijeće dijaloga“. Mogli su promatrati nebo s Astronomskim društvom Perzeidi, kao i uživati u filmskoj večeri. Još jedna manje istaknuta radionica bili su svi oni koji su dali svoj doprinos volontiranjem, a mogli smo ih susresti u kuhinji, blagovaonici ili na otvorenom. I konačno, ali ne manje važno, bilo je prostora za druženje u neformalnim šetnjama, razgovorima, pa i sportskim aktivnostima.

 

Festival je otvoren u petak, 2. rujna, izložbom foto kluba Valpovo koji “slavi 20. godina postojanja, a čije djelovanje naglašava prvenstveno rad s djecom”, rekao je Goran Kupčerić, tajnik foto kluba Valpovo.

 

U subotu su se sudionici rasporedili u brojne, gore navedene, radionice. O radionici „Mogu ja“, koju su vodili Lili i Pijer iz sobe priče Lilipijer rekli su: “Izrađivali smo čestitke koje sadrže temeljne vrijednosti kojima svaki pojedinac želi doprinijeti novom svijetu i društvu. Djeca su na čestitke pisala i neke od svojih trenutnih vrijednosti te ono što bi željeli sa sobom ponijeti u budućnost”.

 

Umjetnik Boris Milić bavi se vitrajima, ali ga zanima i sve o staklu. U svojoj je radionici pokazao kako se topi staklo u mikrovalnoj pećnici, koristeći stare boce i prozorsko staklo. Uz određena tehnička pravila izrađivali su privjeske, naušnice, ogrlice, prstenje itd.

 

Kako ne spomenuti i druga imena: voditeljicu glazbene radionice Sandru Poštić, plesa Lahorku Lojen, glume Andru Damiša, fotografije – foto klub Valpovo, likovne Damjana Ivanjka, mozaika Igora Brkića, umijeća dijaloga Pal Totha, Art festival se uključio i u program proslave dana i svetkovine sv. Marka Križevčanina sudjelovanjem na svetoj misli koju je u subotu služio vlč. Dražen Hladuvka u župskoj crkvi.

 

U nedjelju 4. rujna, na predstavljanju radova polaznika radionica eksplodirala je radost sudionika i publike, od kojih su neki došli specijalno za tu prigodu. Voditelji i sudionici radionica različitih naraštaja, skladno su, spontano, duhovito i vrlo živo predstavili svoja ostvarenja i oduševili sve prisutne.

 

Netko je nakon svega napisao: „HVALA što ste mi poklonili ovo iskustvo. Vi radite prekrasne stvari za zajednicu i presretna sam što sam bila dio toga“.

 

S takvim su se osjećajima i mnogi drugi oprostili od ovogodišnjeg izdanja Art festivala. A Mariapoli Faro sa svima onima koji su se tih dana napajali njegovim duhom uzajamne ljubavi opet je sve obasjao obiljem svoga svjetla. Hvala svima!

 

Galerija

Mozaik a Voditelji Ples Likovna Gluma

Print Friendly, PDF & Email