EmmJesPapa 2019

word dokument

 

Povjerenje, otvorenost i zahvalnost. Tim su riječima predsjednica Fokolara Maria Voce i dopredsjednik Jesús Morán saželi susret s papom Franjom na privatnoj audijenciji 2. rujna 2019. „Nosite naprijed Chiarina proroštva“, ohrabrio ih je Sveti otac.

 

Maria Voce: Upravo smo izašli iz audijencije s Papom. Bio je to predivan i izuzetno srdačan susret. Na poklon smo mu predali knjigu s emisijama Chiare Lubich, koju je primio s velikim poštovanjem i brižljivo ju pogledao. Predali smo mu i ikonu s Gospinim likom koja se zove „Radost svih ožalošćenih“. Veoma mu se svidio taj naziv kao i ikona, jer nikada je još nije vidio. Rekao je da ga slika ispaćenih ljudi koji se utječu Gospi podsjeća na posljednju stranicu Manzonija o karanteni, gdje svi gubavci mole Gospu, zazivaju Gospu u toj njihovoj nevolji.

Cijeli je susret bio obilježen velikim povjerenjem, velikom otvorenošću, on je više puta rekao: „Idite naprijed, idite naprijed“, ponovio je to sto puta. Zahvalio je za sve dobro što činimo i osjećalo se da mu je doista drago što nas vidi.

I dodao je: „Molite za mene“. Tako smo mu zajamčili da molimo.

U jednom sam mu trenutku rekla: „Svi mole danas, jer cijeli Pokret zna da smo ovdje s vama i svi mole za ovaj susret, ne samo katolici, nego svi“. A on je raširio ruke, kao da je želio obuhvatiti sve one koji mole, ali i druge. Bilo je vrlo lijepo.

 

Jesús Morán: „Vrlo lijepo. Rekao bih da je susret bio u znaku uzajamne ljubavi jer nam je on stalno ponavljao: „Hvala vam na onome što radite, idite naprijed“, a mi smo mu stalno govorili: „Mi podržavamo ono što vi radite; mi branimo vašu misao“. Ja sam odmah pomislio na Chiarino iskustvo kada je otišla kod pape Pavla VI. i kada joj je Pavao VI. Rekao: „Ovdje je sve moguće“.

Doista je tamo sve moguće. Poslije treba to vidjeti konkretno, ali on nam je rekao: „Idite naprijed, nosite naprijed Chiarina proroštva“. Kasnije smo razgovarali i o mnogim konkretnim stvarima.

 

EmmPapa2019Maria Voce: Još nam je jednom izrazio svoje žaljenje što postoje toliki nacionalizmi, što ima prepreka za mir, što postoje sukobi i među našima. Rekao je: „I u krilu Crkve neki drugačije razmišljaju. Ma je li moguće da ništa nismo naučili iz povijesti? Ja sam plakao – rekao je – plačem kad čujem neke izjave protiv mira i protiv međusobnog razumijevanja.“ Potom nam je rekao nešto vrlo lijepo, rekao je da je u nekim slučajevima bolje moliti za oproštenje nego moliti za dopuštenje, da je možda potrebno pogriješiti kako bismo kasnije molili za oproštenje; više je puta bolje učiniti tako.

 

Jesús Morán: Bio je vrlo žalostan jer određeni sukobi i dalje uzrokuju smrti. Kaže: „Je li moguće da ništa nismo naučili nakon tolikih krvavih ratova?“ Razgovarajući o Europi primijetili smo da je zabrinut. Predstavili smo mu Europski marijapoli. Kao prvo razgovarali smo o stotoj obljetnici Chiarina rođenja i on je to primio s poštovanjem. Osjetio je da to što radimo neće biti komemoracija, već da je Chiarina karizma doista aktualna.

 

Maria Voce: Osjetili smo također kako su mu veoma pri srcu svećenici, redovnici i biskupi, u smislu da nam je baš rekao: pomozite nam na ovim područjima.

 

Print Friendly, PDF & Email