Papa govor

 

Nekoliko ulomaka iz papinog obraćanja u Loppianu 10. svibnja

 

Duhovnost zajednice

Svećenik koji je ovdje rekao mi je: “Recite mi, oče, što je suprotno od “ja”? (…) Odmah sam rekao: “ti”. A on mi je odgovorio: “Ne, suprotnost svakom individualizmu, mojem ili tvojem, jest ‘mi’. Suprotnost je mi.”

To je ta duhovnost ‘nas’, ono što morate pronositi, što nas spašava od svih sebičnosti i sebičnih interesa. Duhovnost ‘nas’. To nije samo duhovna, nego konkretna stvarnost s velikim posljedicama – ako živimo, ako autentično i hrabro analiziramo različite dimenzije – društvene, kulturne, političke, ekonomske… Isus nije otkupio samo pojedinca, već i društvene odnose.

 

Parezija

Razmislite o tome kako je molio naš otac Abraham, kad se usudio pitati Boga, “cjenjkati se” o broju pravednika u Sodomi: “Ako ih se ondje nađe samo trideset?… A ako ih se nađe dvadeset i pet … A ako ih bude petnaest?… ” To je hrabrost boriti se s Bogom! Hrabrost Mojsija, velikog prijatelja Božjega, koji mu govori: “Ako uništiš ovaj narod, uništi i mene”.

Hrabrost. Borite se s Bogom u molitvi. Potrebna je parezija, parezija u životu, u djelovanju, u molitvi. Parezija izražava temeljne osobine kršćanskoga života: srce okrenuto Bogu, vjera u Njegovu ljubav (usp. 1Iv 4,16), jer Njegova ljubav izgoni lažni strah, kušnju da se povučemo u miran, naizgled dobar život, ili čak u suptilno licemjerje. Sve su to termiti koji uništavaju dušu. Trebamo moliti Duha Svetoga za iskrenost, hrabrost, otvorenost – uvijek povezanu s poštovanjem i nježnošću – u svjedočenju veličine i ljepote Božjih djela, onoga što On čini u nama i među nama.

Papa govorU odnosima unutar zajednice moramo također biti iskreni, otvoreni, prostodušni, bez straha, lijenosti i licemjerja. Otvoreni. Nemojte stajati po strani, sijati neslogu, mrmljati, nego nastojte živjeti kao iskreni i hrabri učenici u ljubavi i istini. Ovo sijanje nesloge, znate, uništava Crkvu, uništava zajednicu, uništava život, jer i vas truje. A oni koji žive od brbljanja, koji uvijek gunđaju jedni na druge, ja volim reći – vidim ih tako – oni su “teroristi”, jer govore o drugima; ali govore loše o nekome kako bi ga uništili, znači da se ponašaju poput terorista: idu s bombom, bacaju, uništavaju druge i mirno odlaze. Ne, treba biti otvoren, konstruktivan, hrabar u ljubavi.

Papa govor b

????????????????

Molite milost humora

Zapamtite ovo: nada nikada ne razočarava! Nikada ne razočarava! Temelj ustrajnosti za apostola je ljubav Božja izlivena u srcima našim po daru Duha, ljubavi koja nam prethodi i omogućuje nam da živimo s upornošću, vedrinom, pozitivno, maštovito… pa i s malo humora, čak i u najtežim trenucima. Molite milost humora. To je ljudski stav koji je najbliži Božjoj milosti. Upoznao sam svetog svećenika, zauzetog do kraja u svemu što je činio – išao je posvuda – ali se nikada nije prestao smiješiti. A budući da je imao smisla za humor, oni koji su ga poznavali, govorili su o njemu: “On je u stanju smijati se drugima, samome sebi, pa čak i vlastitoj sjeni!” To je humor!

 

Govor glave, srca i ruku

Moramo se odgajati za istodobno vježbanje tri načina govora: glavom, srcem i rukama. Potrebno je naučiti dobro razmišljati, dobro osjećati i dobro raditi. Da, i raditi, jer – kako je napisao don Pasquale Foresi, koji je odigrao središnju ulogu u ostvarenju Loppiana – “rad nije samo sredstvo za život, nego je sastavni dio ljudske osobe, stoga je sredstvo za upoznavanje stvarnosti, razumijevanje života: to je sredstvo stvarne i učinkovite ljudske formacije”. Važna su ta tri govora, jer smo mi od prosvjetiteljstva naslijedili – nezdravu – ideju da obrazovati znači puniti glavu pojmovima. I što više znaš bit ćeš bolji. Ne. Obrazovanje mora dotaknuti glavu, srce i ruke. Obrazovati za ispravno razmišljanje, a ne samo za učenje pojmova, obrazovati za ispravno osjećanje i obrazovati za ispravno djelovanje. Ta tri načina trebaju biti međusobno povezana: trebaš misliti ono što osjećaš i radiš, osjećati ono što misliš i radiš, raditi ono što osjećaš i misliš, u jedinstvu. To je formacija. To je obrazovanje.

 

Cijeli govor možete preuzeti Papin govor u Loppianu

 

 

 

Pitanja predsjednici i dopredsjedniku 

 

Papa potpisuje Savez uzajamne ljubavi

Što si osjećala kada je Papa sletio u Loppiano?

Maria Voce: U tom sam trenutku pomislila: Loppiano prima papu. Za mene je to značilo da i cijeli Pokret fokolara prima papu. No kada je papa iz helikoptera zakoračio na onu livadu, shvatila sam da Papa prima nas. Prima nas u svoje srce i uvodi u svekoliko čovječanstvo koje je on pozvan sabrati u jedno, u Crkvi. […] stoga je nestao svaki strah i svaka briga. Osjetila sam da me Papa prima u svoje srce, mene i čitavo Djelo zajedno sa mnom.

Papa je potpisao savez uzajamne ljubavi, a to je temelj za svaki gradić kao i za odnose među svima u Pokretu fokolara. Koja je vrijednost toga potpisa?

Jesús Morán: Zbog nedostatka vremena nismo mogli dati veći značaj tome trenutku, ali ga nismo htjeli izgubiti. Papa je potpisao savez uzajamne ljubavi sa svim stanovnicima Loppiana, stavio je svoj pečat, svoj pristanak. U tom je trenutku Savez zadobio dimenziju Crkve koju prije nije imao. Za nas je Savez temelj svega onoga što činimo.

 

 

Marija – laikinja i žena

 

“Nemojte zaboraviti da je Marija bila laikinja. Prva Isusova učenica, njegova majka, bila je laikinja. U tome je veliko nadahnuće.” Papa Franjo u Loppianu je tim riječima završio svoje bogato izlaganje, predajući nazočnima nešto što mu je osobito na srcu: “Poziv da krenemo u Marijinu školu”, na što podsjeća i svetište Majke Božje Theotokos. Žena odvažnosti, strpljivosti, podnošenja, žena koja preuzima inicijativu “u konfliktnim događajima života njezina sina”. Tako ju je ocrtao Papa. Kako bi Marija reagirala? Tim nas je pitanjem pozvao da se u raznim životnim situacijama postavimo kao ona koja nije čekala da se drugi prvi pokrenu, nije se isticala nego je služila, nije slijedila svoje programe nego one koje je Bog imao nad njom, nije pobjegla pred boli i smrću, nego je ostala podno križa. “Marija, laikinja kao što smo i mi laici, naglašava da je bȋt kršćanstva ljubav”, napisala je Chiara Lubich.

Rosalba Poli i Andrea Goller

 

 

Prilog talijanske televizije o Loppianu i Papinom posjetu pogledajte ovdje 

Prilog o Papinom posjetu Loppianu pogledajte u emisiji od 35’40”

Album fotografija o Papinom posjetu pogledajte ovdje

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email