Emmaus DoktoratU središtu Rima, u velikoj dvorani američkog sveučilišta Notre-Dame 27. siječnja vicekancelar Thomas G. Burish otvorio je svečanost riječima da se doktorat obično dobiva na završetku jednog ciklusa studija i znanstvenog istraživanja koje nudi poboljšanje ili obnovu društva. No počasni doktorati se dodjeljuju onima koji su se već istakli dajući doprinos koji nitko drugi nije do danas dao.

Kardinal Tauran i Maria Voce na svojim dotičnim područjima današnjem čovjeku predlažu nešto jedinstveno. U obrazloženju nagrade Mariji Voce stoji “za izvanrednu sposobnost u vođenju Pokreta fokolara i kao priznanje za nevjerojatno svjedočanstvo i nadahnuće koje Pokret u sebi nudi. Vaš rad za napredak jedinstva kroz dijalog i prijateljstvo istinski je orijentir za rane današnjega svijeta opterećenog lomovima.”

Prof. Burish je istaknuo također da ova dva doktorata nisu toliko počast nego priznanje onoga što oni već jesu, pa zato njima ništa ne pridodaje, a čast je za sveučilište.

EmmausDoktoratU svom je izlaganju francuski kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međuvjerski dijalog, rekao kako dijalog danas postaje gotovo obavezan izbor za opstanak svijeta. To je rizik jer treba prihvatiti da osoba koja vjeruje i misli drugačije može dovesti u pitanje tvoje stavove. Ključne riječi su stoga identitet, različitost i dijalog: trijada koja omogućuje da se ne odreknemo svoje vjere nego da se opredijelimo za zajednički hod prema istini.

Maria Voce je na početku govorila o svom životu, a potom je, krenuvši od definicije da je pravo “sustav ograničenja” predložila promišljanje o značenju prava. “U logici življene evanđeoske ljubavi ograničenje postaje prigoda da se doživi pravi bitak osobe koja se ostvaruje u davanju i u sebedarju. Samo se tako može pomiriti poštovanje pojedinačnih sloboda u višoj sintezi koja vodi zajedništvu u kojemu i po kojemu identiteti subjekata mogu biti zaštićeni pa čak i pojačani. Zajedništvo i jedinstvo u kojima naziremo Božji plan nad obitelji čovječanstva ne poništavaju osobu, nego se u njima osoba ostvaruje. To je zato što je odnos s drugim konstitutivna osobina ljudskoga bića”, rekla je.

Završila je molitvom Bogu da nam pomogne biti oruđem njegove ljubavi za svijet, a osobito da zajedničkim radom na sveučilištima, u zajednicama, u svim našim projektima i susretima možemo poput Marije rađati Njegovu nazočnost i dati svjedočanstvo ostvarenja Njegova obećanja da će biti s nama gdje god se dvojica ili trojica ujedine u njegovo ime.

Print Friendly, PDF & Email