^6332B0724D6CAA22B7DA44FDC3D89479E41FBCFB8DE212DEB7^pimgpsh_fullsize_distrGodišnji susret pripadnika i simpatizera Djela Marijinog – Pokreta fokolara iz Hrvatske održan je u Križevcima od 17. do 19. lipnja ove godine.

U subotu 18. lipnja sudionici Marijapolija otišli su na izlet u Kalničko gorje, gdje su imali i svetu misu u pitoresknoj crkvici svetoga Brcka iz 14. stoljeća, u župi i općini Kalnik. Svojom nazočnošću upravo je toga dana Marijapoli počastio Apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D’Ericco, koji je predvodio misno slavlje. Visokog gosta srdačno su prihvatili ne samo sudionici Marijapolija nego i domaći župnik vlč. Zlatko Lepčić i načelnik općine g. Mladen Kešer.

U nadahnutoj i spontano izrečenoj homiliji mons. D’Ericco na početku je rekao kako ga ova prisutnost na Marijapoliju podsjeća na mnoge trenutke života koje je proživio s fokolarinima, još od vremena kada je bio mladi svećenik, te kasnije kao apostolski nuncij u Brazilu, Grčkoj, Poljskoj, a osobito u Pakistanu, u teškim godinama rata u Afganistanu. Ujedno je u ime nuncijature zahvalio za podršku Pokreta u Hrvatskoj.

Potom se dotaknuo teme Marijapolija i specifičnog cilja Pokreta fokolara – jedinstva, teme koja je po njegovim riječima vrlo aktualna danas u Hrvatskoj. “Hrvatska je poznata po kršćanskom životu, ali glede jedinstva u našim zajednicama pred nama je još dugi put”, ustvrdio je obrazloživši zašto je jedinstvo tako važno. “Na žalost, ima mnogo napetosti u svijetu pa i u Hrvatskoj, toliko zatvorenosti koje često grade zidove među osobama. Jedinstvo je suprotno od podjela. Pogledajmo oko sebe i u sebe. Vidimo da su mnoge osobe egoisti, gledaju samo na sebe. Ima toliko osobnih interesa, a mi bismo trebali gledati na zajedničko dobro. Postoji i mnogo oholosti u nama, iako kažemo da smo kršćani. Još mnogo ljudi razmišlja logikom ‘zub za zub, oko za oko’. To je duh svijeta, kako kaže Isus u evanđelju.”^C9AA7BB2404EE9F2F4DCDC43DCAF5BD2A0AFB72A8DD032F770^pimgpsh_fullsize_distr

Nuncij D’Ericco potom je upitao želimo li razmišljati kako svijet razmišlja ili kako Bog razmišlja. Spomenuo je ulomak iz nedjeljnog Evanđelja kada je Isus Petru uputio oštar odgovor: “Odlazi od mene sotono, ti ne razmišljaš po Božjem nego po svjetskom”. O tome je riječ, želimo li mi razmišljati po Božjem ili onako kako svijet razmišlja, nastavio je spomenuvši česte isprike: “O znate, oče, onaj tamo je loš, onaj me ražalostio, onaj mi je napravio to i to, trebam mu pokazati kako stvari stoje, zub za zub, oko za oko; ovaj me ražalostio – trebam mu dokazati svoja prava.” Uzor koji nam daje Bog je jedinstvo između Oca, Sina i Duha Svetoga, uzor nam je Isusova molitva ‘da svi budu jedno kao što si ti Oče u meni i ja u tebi’.

Mons D’Ericco potom se obratio vjernicima pitanjem žele li živjeti po Božju. Na pozitivan odgovor nastavio je kako smo to zalaganje pozvani živjeti i svjedočiti na Marijapoliju. Istaknuo je važnost jedinstva, međusobnog zajedništva, zračenje jedinstva u odnosima s drugim osobama kako bismo bili svjedoci jedinstva, ljubavi i milosrđa.

P1020622U nastavku se osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj rekavši kako trebamo moliti za jedinstvo i biti svjedoci jedinstva. “Pitanje jedinstva odnosi se i na naše kršćanske zajednice, ono se tiče našeg osobnog života”. Nuncij je povjerio kako je proteklih mjeseci proživljavao teške trenutke povezane izravno sa Svetim ocem Franjom i njegovim prijedlogom da mješovita komisija razmotri kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca. “Sveti Otac uopće ne sumnja u svetost Stepinca. On je dobio pismo od patrijarha Irineja i rekao mi je: ‘Stavite se u moju kožu i napišite pismo patrijarhu Irineju. Mi smo braća i moramo promicati jedinstvo. Trebamo promovirati jedinstvo a ne podjelu.’ Sveti Otac je rekao Hrvatima da treba živjeti duh jedinstva: ‘Trebamo imati malo strpljenja i objasniti braći pravoslavcima da smo ozbiljno proučili i zaključili kako je kardinal Stepinac svet čovjek ne samo za hrvatski narod nego treba biti svetac za opću Crkvu. Sjednimo za isti stol s patrijarhom Irinejem, s predstavnicima Pravoslavne crkve i predstavimo im posao koji smo napravili.’

Vi znate koliko je bilo poteškoća da se prihvati ta misao Svetog Oca (…) A sada vas pitam teško pitanje koje se tiče vaše povijesti, vaših osjećaja i vašeg domoljublja: Želimo li živjeti za jedinstvo ili za podjelu? (odgovor: ‘Za jedinstvo!’) Tko želi živjeti za jedinstvo? (podižu ruke). Dobro, onda bez obzira na našu povijest, na naše rane itd., prihvaćamo li ili ne prihvaćamo taj prijedlog Svetog Oca? Tko prihvaća? (podižu ruke) Trebamo živjeti jedinstvo! Pitanje je želimo li živjeti po Božju ili kako svijet uči. Papa mi je rekao: ‘Ja nemam ništa protiv kardinala Stepinca i protiv Hrvata, molim vas nemojte se umoriti od ponavljanja’. A ja vas pitam, nastavio je nuncij: Bi li blaženi Stepinac prihvatio prijedlog Svetog oca? Želimo P1020613li braniti Stepinca? Je li Stepinac s papom ili je protiv njega? (odgovor: s papom!). Trebamo živjeti jedinstvo! Trebamo razmišljati po Božju! Ne smijemo razmišljati onako kako razmišlja svijet! To je snažna poruka ovog Mariapolija sa željom da i vi budete svjedoci jedinstva, graditelji jedinstva, jer to treba Crkvi u Hrvatskoj.”

Nuncij je svoju homiliju zaključio pozivom na pomoć našim nebeskim zaštitnicima, osobito službenici Božjoj Chiari Lubich, da ona pokrene nešto u našem životu kako bismo shvatili da treba živjeti kršćanstvo po Božju imajući pred očima uzor jedinstva koji nam daju Otac, Sin i Duh Sveti u trojstvenom životu, uzor ljubavi i najvećeg praštanja koji nam je dao Isus na križu.

Načelnik općine je bio domaćin zajedničkog druženja nakon mise. Ugodno društvo i svježi kalnički zrak pogodovali su višesatnom zadržavanju nuncija u Marijinu gradu uz “do skorog viđenja” na rastanku.

Print Friendly, PDF & Email