Mattarella 2021

 

U nedjelju 2. svibnja predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella bio je u privatnom posjetu Međunarodnom centru Pokreta fokolara u Rocca di Papa (Rim, Italija). OVDJE pogledajte video sažetak događaja.

 

Mattarella 2021 a„Drago mi je što sam ovdje, hvala vam za tako srdačan prijem. Doprinos Pokreta fokolara našoj zemllji nadilazi crkvenu dimenziju, to je doprinos poticanja solidarnosti i zajedničkog okupljanja.“

 

Tim je riječima talijanski predsjednik Sergio Mattarella zahvalio predsjednici Fokolara Margaret Karram na prijateljskom pozivu da posjeti Međunarodni centar Fokolara u Rocca di Papa (Rim, Italija).

 

„Pojam ‘fokolara’, stvaranja obitelji, sadrži stalni, općeniti poziv na osjećaj zajedništva, da shvatimo kako trebamo druge i da se samo zajedno ostvaruje pozitivan i prihvatljiv uvjet napredovanja. Taj je doprinos za našu zemlju posebno važan“, rekao je predsjednik u svom pozdravu nazočnima.

 

Uz predsjednicu Fokolara, dočekao ga je i dopredsjednik Jesús Morán, bivša predsjednica Maria Voce, Generalno vijeće koje predstavlja Pokret u svijetu kao i netko od rodbine Igina Giordanija.

 

Mattarella 2021bOvim posjetom predsjednik je želio odati počast spomenu na Chiaru Lubich i Igina Giordanija, koji su pokopani u kapeli Centra.

 

Sretna podudarnost posjeta grobnici zastupnika Giordanija – člana ustavotvorne skupštine i oca Republike – bilo je to što se upravo na dan 2. svibnja 2021. navršilo 25 godina od nastanka Političkog pokreta za jedinstvo. Osnovala ga je Chiara Lubich kako bi – prema njezinim riječima – „bratstvo postalo politička kategorija“. I Sveti se Otac u Angelusu toga dana prisjetio ove obljetnice, izrazivši članovima Političkog pokreta za jedinstvo svoje želje za „dobrim radom u službi dobre politike“.

 

Po svom dolasku predsjednik Mattarella želio je vidjeti brončanu skulpturu zastupnika Giordanija, djelo umjetnika Petera Kostnera, postavljenu 18. travnja prošle godine, prigodom 41. obljetnice njegove smrti.

 

U svom pozdravu Margaret Karram mu je rekla da će Fokolari i dalje poticati inicijative solidarnosti, „proširujući ih na mnoštvo ljudi koje je zdravstvena kriza učinila krhkima. Posebno u ovim vremenima svijet traži više dijeljenja, a ideal jedinstva Pokreta fokolara može i mora dati svoj doprinos svemu tome“, istaknula je.

 

Prisjetivši se potom preporuke Chiare Lubich „budite obitelj“, upućene svima koji prianjaju uz duhovnost jedinstva, Margaret Karram je zaključila poželjevši da se ostvari „program koji smo sebi zadali na Generalnoj skupštini Pokreta fokolara za ovo vrijeme, to jest: zagrliti svijet, slušajući vapaj čovječanstva, stvorenoga i novih naraštaja“.

 

„Pandemija ne prestaje uzimati ljudske žrtve, mir se s mukom uspostavlja u međunarodnim odnosima“, rekao je dopredsjednik Fokolara Morán u homiliji na svetoj misi, te ustvrdio: „Potrebna nam je još jača, gorljivija molitva, ali da bi se to dogodilo potrebno je da kršćani odluče ostati u Kristu, u njegovoj ljubavi, provodeći u djelo zapovijed uzajamne ljubavi.“

 

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Mattarella je rekao: „Najprije su mi ljubazno pokazali kapelu s prekrasnim mozaikom iza oltara i s grobnicama Chiare Lubich, Igina Giordanija – kojega sam imao sreću upoznati kao dječak, te don Foresija: izvanredni likovi“.

 

Predsjednik je o Giordaniju govorio i u predgovoru nedavno objavljene biografije „Igino Giordani razoružani heroj“ (autor Alberto Lo Presti, Città Nuova) nazivajući ga „svjedokom kršćanskog života na kojem se valja nadahnuti“.

 

Mattarella 2021c  Mattarella 2021d  Mattarella 2021o  Mattarella 2021f  Mattarella 2021n Mattarella 2021h Mattarella 2021g Mattarella 2021m Mattarella 2021k

 

 

Print Friendly, PDF & Email